Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka na żeberkach

Botwinka na żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2391 Ocena: 53154

Dodano:

Odsłon: 650

O tej porze roku bywa częstym gościem na moim stole, botwinka. Podawana w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. To chyba jedna z najpopularniejszych zup sezonowych. Nie wymaga ona mistrzowskich umiejętności kulinarnych, wyjdzie w każdych warunkach. Wg mnie, najpyszniejszą wersją jest ta, na żeberkach z okraszonymi ziemniakami. Po prostu poezja smaku.

Składniki

  • 1 kg surowych żeberek wieprzowych
  • 300 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 1 młody seler z natką
  • 4 młode pietruszki z natką
  • 4 młode marchewki
  • 2 młode pory
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 250 g boczku
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 1 cebula
  • 4 jajka ugotowane na twardo
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Botwinka na żeberkach

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą (około 2-3 cm ponad powierzchnię mięsa). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, opalone cebule i płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy i gotujemy przez około 40 min. Mięso, cebulę i przyprawy wyjmujemy, usuwamy szumowiny.

    Włoszczyznę oczyszczamy, marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Dodajemy do wywaru mięsnego, gotujemy do miękkości.

    Warzywa usuwamy, marchewki kroimy w talarki.

    Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraczki, gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy grubo siekane liście botwinki. Gotujemy do jej miękkości.

    Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy pokrojone marchewki oraz kawałki mięsa oddzielonego od kości.

    Podajemy z okraszonymi, boczkiem, cebulą i kiełbasą, ziemniakami oraz z jajkiem.



    Ziemniaki obieramy, obgotowujemy odcedzamy.

    Na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę i posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i ziemniaki. Wszystko zrumieniamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń