Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej porze roku bywa częstym gościem na moim stole, botwinka. Podawana w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. To chyba jedna z najpopularniejszych zup sezonowych. Nie wymaga ona mistrzowskich umiejętności kulinarnych, wyjdzie w każdych warunkach. Wg mnie, najpyszniejszą wersją jest ta, na żeberkach z okraszonymi ziemniakami. Po prostu poezja smaku.
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4573
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 254
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 781
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1111
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 295
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4573
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 254
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 781
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1111
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 295
Składniki
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą (około 2-3 cm ponad powierzchnię mięsa). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, opalone cebule i płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy i gotujemy przez około 40 min. Mięso, cebulę i przyprawy wyjmujemy, usuwamy szumowiny. Włoszczyznę oczyszczamy, marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Dodajemy do wywaru mięsnego, gotujemy do miękkości. Warzywa usuwamy, marchewki kroimy w talarki. Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraczki, gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy grubo siekane liście botwinki. Gotujemy do jej miękkości. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy pokrojone marchewki oraz kawałki mięsa oddzielonego od kości. Podajemy z okraszonymi, boczkiem, cebulą i kiełbasą, ziemniakami oraz z jajkiem. Ziemniaki obieramy, obgotowujemy odcedzamy. Na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę i posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i ziemniaki. Wszystko zrumieniamy.