Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka z rzodkiewką i jajem

Botwinka z rzodkiewką i jajem

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 178

Dodano:

Odsłon: 106

Gdybym musiała wybrać najlepszą zupę jaką robię i bardzo lubię … była by to zdecydowanie trudna decyzja. Ale botwinka na pewno znalazła by się wysoko w rankingu ulubionych.

Składniki

  • Pęczek botwinki z dużymi buraczkami / Moja miała 5 dość sporych /
  • 1,7 litra bulionu warzywnego lub drobiowego / u mnie gotowy bulion drobiowy Winiary /
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 średnie marchewki
  • Pietruszka korzeń – 1 średnia sztuka
  • 3 ziemniaki
  • Cebula biała
  • Czosnek – 1 duży ząbek lub 2 mniejsze
  • Świeży koperek
  • Młoda dymka bez cebuli
  • Rzodkiewki 5/6 sztuk
  • Śmietana Rama do gotowania 100 ml
  • Sos Teriyaki – 2 łyżki
  • Ocet ryżowy – 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Łyżka masła
  • Oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Botwinka z rzodkiewką i jajem

Przygotowanie

  1. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę.
    Marchewki, ziemniaki, pietruszkę i odkrojone od botwiny buraczki, obierz, umyj i pokrój w kostkę.

  2. W garnku rozgrzej oliwę wraz z łyżką masła. Wrzuć cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek, zamieszaj i dodaj pokrojone w kostkę wszystkie warzywa, przesmaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  3. W między czasie umyj i przebierz botwinę. Pokrój drobno łodyżki i liście.

  4. Do garnka z warzywami wlej bulion i zagotuj.
    Dodaj sos Teriyaki oraz ocet ryżowy, posól do smaku.

  5. Pogotuj około 5 minut na wolnym ogniu i dołóż same łodyżki. Po kolejnych około 5 minutach, dodaj liście botwiny.

  6. Wlej śmietanę, zamieszaj.

  7. Koperek i dymkę posiekaj. Rzodkiewki poprzekrawaj wzdłuż a potem na plasterki.

  8. Zupę serwuj z jajkiem na twardo i rzodkiewkami, posypaną dużą ilością świeżego koperku i młodą pokrojoną dymką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń