Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z botwinki to jedna z ulubionych zup mojego męża. Jest jedną z najlepszych wiosennych zup która często gości na moim stole. Botwinkę serwuje jako zupę lub jako chłodnik na upalne dni. Polecam
Składniki
Botwinkę dokładnie umyć pod bieżąca wodą. Marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło klarowne , włożyć pokrojone warzywa , smażyć około 10 minut po czym wlać bulion mięsny. Gotować na średnim ogniu palnika. Liście i łodyżki botwinki posiekać, a buraczki pokroić w kostkę lub w półplasterki , następnie dołożyć do zupy. Dodać liście laurowe i ziele angielskie , zmniejszyć ogień palnika i gotować jeszcze około 20 minut. Po tym czasie wlać sok z cytryny, doprawić do smaku przyprawami i na koniec wlać śmietankę wymieszaną z mąką. Doprowadzić do zagotowania i wyłączyć. Opcjonalnie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ugotowanymi na twardo połówkami jajek. Smacznego
Zupka z botwinki gotowa do podania.