Do góry

Zupy Przepis na:

Bulion rybny z krewetkami i pstrągiem

Bulion rybny z krewetkami i pstrągiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4142

Dodano:

Odsłon: 1713

Nie wliczając zupy rybnej, którą gotujemy na Wigilię, to ta, którą podam na obiad właśnie dzisiaj jest absolutnie moim faworytem wśród innych tego typu zup. Delikatny bulion z charakterystycznym rybnym posmakiem, warzywa i krewetki - to połączenie nie może się nie udać. Dużym plusem w przygotowaniu takich frykasów jest to, że ilość składników jest naprawdę dowolna. Taką zupę można modyfikować wg swoich upodobań smakowych. Dla tych, co jeszcze rybnych zup nie gotowali - warto się przełamać i spróbować :-)

Składniki

  • 1 pstrąg (wypatroszony, z łbem i płetwami)
  • ok. 15 białych krewetek
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, 10cm kawałek pora)
  • 4 łyżki ostrego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 puszka pomidorów
  • woda - ok 3,5l
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • oliwa z oliwek
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bulion rybny z krewetkami i pstrągiem

Przygotowanie

  1. 1. Do dużego garnka wkładamy przeciętego na pół świeżego pstrąga, zalewamy go wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie rybę delikatnie wyciągamy i odkładamy na bok, aby ostygła. Z wywaru wyciągamy łyżką powstałe szumowiny.


  2. 2. Przeciętego na pół pora i starte warzywa (ja użyłam suszu włoszczyzny zrobionego własnoręcznie) wrzucamy do bulionu, stawiamy na ogniu i gotujemy ok 15 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy pomidory z puszki, sos sojowy i sos ostrygowy. Zupę gotujemy ok 5 minut, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. 3. Masło klarowane roztapiamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i na dużym ogniu obsmażamy na niej pokrojonego i obranego ze skóry pstrąga, a także krewetki. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Ryby ściągamy z ognia i zalewamy je roztopionym masłem.


  4. 4. Zupę podajemy z kawałkiem pstrąga i krewetkami. Całość dekorujemy natką pietruszki.



    SMACZNEGO :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń