Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bulion warzywny to świetna baza do zup i sosów. Jego przygotowanie jest znacznie mniej wymagające niż ugotowanie dobrego wywaru mięsnego. Warto mieć w domu zapas bulionu (można go zamrozić, a nawet do dwóch tygodni przechowywać w lodówce) i korzystać z niego zamiast z kostki rosołowej.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35708
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6014
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35708
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6014
        
        
                Składniki
Obierz warzywa korzeniowe – marchewki, pietruszkę, seler. Pokrój na mniejsze, podobnej wielkości kawałki. Umieść w garnku o pojemności około 4 l.
Dołóż do garnka pokrojony w słupki seler naciowy i natkę pietruszki (możesz związać gałązki kawałkiem bawełnianego sznurka, by łatwiej było ci je później oddzielić od reszty warzyw).
Obierz cebulę i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz nadać bulionowi więcej aromatu, tylko przekrój cebulę na pół i opal nad palnikiem. Włóż do garnka cząstki lub połówki cebuli.
Do garnka dołóż też obrane ząbki czosnku, suszone grzyby oraz wszystkie przyprawy. Nie wsypuj od razu całej soli. Dosolisz bulion do smaku po ugotowaniu.
Wlej do garnka 2 l wody. Przykryj przykrywką i ustaw na palniku o wysokiej mocy. Zagotuj wodę. Gdy zawrze, zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj bulion przez 2 godziny.
Gotowy bulion warzywny przecedź przez sitko, by był klarowny (możesz użyć dużego sitka o gęstych oczkach, by od razu zebrało warzywa, lub mniejszego, a warzywa wyłowić wcześniej z bulionu). Warzywa wykorzystaj do innych celów, np. go przygotowania sałatki lub warzywnych kotlecików.