Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bulion warzywny to świetna baza do zup i sosów. Jego przygotowanie jest znacznie mniej wymagające niż ugotowanie dobrego wywaru mięsnego. Warto mieć w domu zapas bulionu (można go zamrozić, a nawet do dwóch tygodni przechowywać w lodówce) i korzystać z niego zamiast z kostki rosołowej.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1061
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1009
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12918
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1061
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1009
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12918
Składniki
Obierz warzywa korzeniowe – marchewki, pietruszkę, seler. Pokrój na mniejsze, podobnej wielkości kawałki. Umieść w garnku o pojemności około 4 l.
Dołóż do garnka pokrojony w słupki seler naciowy i natkę pietruszki (możesz związać gałązki kawałkiem bawełnianego sznurka, by łatwiej było ci je później oddzielić od reszty warzyw).
Obierz cebulę i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz nadać bulionowi więcej aromatu, tylko przekrój cebulę na pół i opal nad palnikiem. Włóż do garnka cząstki lub połówki cebuli.
Do garnka dołóż też obrane ząbki czosnku, suszone grzyby oraz wszystkie przyprawy. Nie wsypuj od razu całej soli. Dosolisz bulion do smaku po ugotowaniu.
Wlej do garnka 2 l wody. Przykryj przykrywką i ustaw na palniku o wysokiej mocy. Zagotuj wodę. Gdy zawrze, zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj bulion przez 2 godziny.
Gotowy bulion warzywny przecedź przez sitko, by był klarowny (możesz użyć dużego sitka o gęstych oczkach, by od razu zebrało warzywa, lub mniejszego, a warzywa wyłowić wcześniej z bulionu). Warzywa wykorzystaj do innych celów, np. go przygotowania sałatki lub warzywnych kotlecików.