Do góry

Zupy Przepis na:

chińska zupka domowym sposobem

chińska zupka domowym sposobem

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2173

Dodano:

Odsłon: 714

jedno z błyskawicznych domowych dań, jednogarnkowych, do syta :)

Składniki

  • mrożone warzywa pięciu smaków: słodkie (marchew, cukinia, papryka), kwaśne (pomidory-przecier), gorzkie (seler), ostre (papryka,
  • przyprawa pięciu smaków: cynamon, anyż, pieprz syczuański, koper włoski, goździki (gotowa lub domowa mieszanka) - 1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy - 1 szklanka
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Primo po pierwsze - skąd wziąć taką mrożonkę?
    1. przy każdej okazji używania warzyw w kuchni, wrzucić garstkę do pojemnika w domowej zamrażarce :) - w międzyczasie, przy okazji, mimochodem :)
    2. kupić gotową mieszankę warzywa na patelnię

    Wrzucam do garnka warzywa, zalewam woda tak, żeby zupa była bardzo gęsta i zagotowuję.

  2. Po 10 minutach zupa bulgocze porządnie i warzywa są miękkie albo co najmniej aldente. Dodaję przyprawę (podlaska przyprawa orientalna) i przecier pomidorowy.

    Przecieru tyle, żeby zupa utrzymała swoją gęstość, zwykle na 2 szklanki pokrojonych warzyw 1 szklankę przecieru.

    Gotowa passata pewnie da radę, ale polecam zrobić kilka butelek w sezonie. Przepis na przecier jest w linku do skopiowania i wklejenia do przeglądarki (naprawdę często się przydaje w kuchni):
    https://smaker.pl/przepis-przecier-pomidorowy-w-godzine,125921,domowapiwniczka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń