Do góry

Zupy Przepis na:

chłodnik litewski

chłodnik litewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 438

Dodano:

Odsłon: 462

doskonały na gorące dni

Składniki

  • botwinka - 1 duży pęczek lub 2 małe
  • bulion warzywny - 0.5 litra
  • kefir lub zsiadłe mleko - 1 litr
  • ogórki gruntowe - 3 sztuki
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • cukier - 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
chłodnik litewski

Przygotowanie

  1. Botwinkę oczyścić, liście posiekać a korzenie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zagotować bulion, dodać botwinkę, sok z cytryny i cukier. Gotować 10-15 minut do miękkości. Wystudzić.

  2. Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, posolić, odstawić na kilka minut. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Ogórki odcisnąć z soku.

  3. Do ugotowanej i wystudzonej botwinki wlać kefir, dodać ogórki, koperek i połowę szczypiorku. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Schłodzić dobrze w lodówce.

  4. Podawać z jajkiem na twardo, posypany pozostałym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń