Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik litewski - szybki i smaczny

Chłodnik litewski - szybki i smaczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21036

Dodano:

Odsłon: 8707

Na gorące dni nie ma nic lepszego od chłodnika na obiad :) Wypróbowałam różne jego wersje, ale zdecydowanie moją ulubioną pozostaje chłodnik litewski.
Reklama
Reklama
Chłodnik litewski - szybki i smaczny

Przygotowanie

  1. Składniki:

    800g jogurtu naturalnego

    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%

    1 pęczek botwinki

    1 ogórek

    1 pęczek rzodkiewek

    2 ząbki czosnku

    szczypior, koperek, sól

    1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

    jajko na twardo po 1 na porcje

    Wykonanie:

    Botwinkę dokładnie myjemy. Małe buraczki obieramy, następnie buraczki i botwinkę drobno siekamy. Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy około 10 minut, tak aby wszystko było miękkie. Wyłączamy gaz. Dodajemy ocet i zostawiamy do przestygnięcia.

  2. W międzyczasie jogurt mieszamy ze śmietaną. Dodajemy drobniutko pokrojone rzodkiewki, ogórek, szczypior i koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy przestudzone buraczki. Mieszamy i doprawiamy.

  3. Na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki. Podajemy na zimno z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń