Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny i zdrowy chłodnik ogórkowy ze świeżym koperkiem. To lekka zupa na bazie jogurtu, która przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Świetnie smakuje z dodatkiem nowalijek oraz jajka ugotowanego na twardo. Możemy podawać go również z kawałkami białego twarogu lub ziemniakami z wody.
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końce (ale nie obieramy ze skórki) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno siekamy i dodajemy do ogórków wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Do tak przygotowanych składników dodajemy sól (około 1 płaską łyżeczkę) oraz oba jogurty. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na około 1 godzinę). Chłodnik podajemy z ulubionymi dodatkami. * Chłodnik podałam z kleksem oleju lnianego, plastrami ogórka i rzodkiewki, świeżymi ziołami oraz jakiem ugotowanym na twardo.
WSKAZÓWKI >> Aby wyostrzyć smak chłodnika, możemy zetrzeć do niego kilka rzodkiewek lub podać go z wyrazistymi kiełkami. >> Chłodnik nabierze jeszcze większej świeżości, jeśli dodamy do niego posiekaną miętę, tymianek lub skórkę otartą z cytryny. >> Jeśli jesteście fanami pyry z gzikiem, to polecam podać chłodnik z ziemniakami z wody.