Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny obiad na upalne dni. W dodatku bardzo zdrowy :)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 611
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 824
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 348
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 611
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 824
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 348
Składniki
Pęczek młodych buraczków posiekałam w malakserze. Łodyżki buraczków pokroiłam z małe kawałeczki. Buraczki i łodyżki włożyłam do garnka, zalałam wodą tak, aby tylko lekko przykrywała warzywa i dodałam kostkę rosołową. Wiem, wiem, kostka to grzech. Ale akurat nie miałam tak małej ilości bulionu, więc musiałam się nią wspomóc :) Gotowałam 20 minut. Po tym czasie odstawiłam do ostygnięcia. Dużego ogórka pokroiłam w kosteczkę, 2 pęczki rzodkiewki rozdrobniłam w malakserze, posiekałam pęczek koperku i pęczek szczypiorku. Kiedy buraczki i wywar były chłodne, dodałam posiekane warzywa i zioła, wcisnęłam ząbek czosnku, wlałam 800 ml maślanki, 400 ml kefiru, 200 ml śmietany 9% i zakwasiłam sokiem z połowy cytryny. Podałam z młodymi ziemniakami i jajkiem. Chłodnik smakuje zdecydowanie lepiej drugiego dnia, kiedy smaki się przejdą.