Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik z botwinką

Chłodnik z botwinką

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 7218

Dodano:

Odsłon: 7421

Idealny obiad na upalne dni. W dodatku bardzo zdrowy :)
Reklama
Reklama
Chłodnik z botwinką

Przygotowanie

  1. Pęczek młodych buraczków posiekałam w malakserze. Łodyżki buraczków pokroiłam z małe kawałeczki. Buraczki i łodyżki włożyłam do garnka, zalałam wodą tak, aby tylko lekko przykrywała warzywa i dodałam kostkę rosołową. Wiem, wiem, kostka to grzech. Ale akurat nie miałam tak małej ilości bulionu, więc musiałam się nią wspomóc :) Gotowałam 20 minut. Po tym czasie odstawiłam do ostygnięcia.
    Dużego ogórka pokroiłam w kosteczkę, 2 pęczki rzodkiewki rozdrobniłam w malakserze, posiekałam pęczek koperku i pęczek szczypiorku.
    Kiedy buraczki i wywar były chłodne, dodałam posiekane warzywa i zioła, wcisnęłam ząbek czosnku, wlałam 800 ml maślanki, 400 ml kefiru, 200 ml śmietany 9% i zakwasiłam sokiem z połowy cytryny.
    Podałam z młodymi ziemniakami i jajkiem.
    Chłodnik smakuje zdecydowanie lepiej drugiego dnia, kiedy smaki się przejdą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń