Do góry

Zupy Przepis na:

chłodnik z zielonego groszku

chłodnik z zielonego groszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 344

Dodano:

Odsłon: 495

Sezonowy smakołyk, który syci i gasi pragnienie

Składniki

  • 500 g mrożonego zielonego groszku
  • 6 -7 świeżych niedużych ogórków
  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • garść sezamu i orzechów piniowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól/pieprz do smaku wg uznania
  • nieduży buraczek
  • Listki mięty/koperku do ozdoby
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zielony groszek blanszujemy i studzimy. Ogórki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy jogurt i wszystko miksujemy na gładziutki krem. Doprawiamy do smaku i wstawiamy do lodówki

  2. Na suchej patelni prażymy na złoto sezam wraz z orzechami piniowymi.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 100-120 stopni. Buraczka trzemy na tarce o drobnych oczkach i wiórki układamy na papierze do pieczenia. Suszymy w piekarniku przez ok. 15 minut co jakich czas kontrolując „suchość” wiórków buraczanych. Nie suszymy zbyt długo, ponieważ stracą kolor.

  4. Schłodzoną zupę nalewamy na talerze, ozdabiamy prażonym sezamem, orzechami piniowymi oraz suszonym buraczkiem. Fajna opcja na ciepłe dni… i te kolory!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń