Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chowder to znakomita, gęsta zupa, która doskonale spełnia rolę „comfort food”, bardzo popularna na wschodnim wybrzeżu USA. Chowder kukurydziany jest słodkawy w smaku, bo gotowany na mleku. Powiecie, że to zupa zimowa? Nie tylko, doskonale nadaje się na letni obiad, po którym nie trzeba już podawać drugiego dania:)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3104
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 143
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3104
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 143
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Na początku dobrze jest przygotować kukurydzę i ziemniaki. Będziemy je wrzucać do zupy nieco później, ale wygodnie jest mieć je już gotowe. Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę, jak to do zupy. Kukurydzę obieramy z liści i ścinamy ziarna ostym nożem do miseczki. Teraz już możemy obrać i posiekać cebulę w drobną kostkę.
W średniej wielkości garnku rozgrzewamy masło i wysypujemy na nie pokrojoną cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Obrywamy listki tymianku i dodajemy do garnka a następnie wsypujemy łyżkę mąki i podsmażamy dosłownie minutę. Czas wlać mleko do garnka i od razu wrzucamy ziemniaka i ziarna kukurydzy. Gotujemy całość na niedużym ogniu 25-30 minut. Zupa będzie dość słodka, bo i mleko i kukurydza dają fajny słodki posmak, ale polecam posolić ją lekko do smaku.
Połowę objętości zupy przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy ją na gładką, kremową masę po czym dolewamy do pozostałej części zupy. Tak przygotowaną zupę nalewamy do talerzy. Teraz pozostaje tylko posiekać umytą natkę pietruszki i obficie posypać nasz chowder kukurydziany. Wspaniały, prawda?