Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzaj polewki z maślanki lub kwaśnego mleka. Zupa regionalna, pochodząca ze Śląska Cieszyńskiego, ale nasza babcia, pochodząca z Sandomierza, znała tę zupę i często ją gotowała. Chuda jewa jest prostą, wiejską zupą, jak polewka poznańska, dedykowaną miłośnikom zup wyrazistych, sycących, pachnących czosnkiem i kminkiem, ponieważ te przyprawy dominują w chudej jewie.
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 195
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12621
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 195
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12621
Składniki
Dwa dni wcześniej mleko tłuste ( najmniej 5,5 % tłuszczu) wlewamy do szklanego lub kamionkowego naczynia i pozostawiamy do ukwaszenia. Ukwaszone mleko jest gęste i jak to mawiała babcia klupocze. Takie nadaje się do zupy.
Dwa dni wcześniej mleko tłuste ( najmniej 5,5 % tłuszczu) wlewamy do szklanego lub kamionkowego naczynia i pozostawiamy do ukwaszenia. Ukwaszone mleko jest gęste i jak to mawiała babcia klupocze. Takie nadaje się do zupy. Do garnka o pojemności 3 l wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kawałek boczku, najlepiej skórkę. Resztę boczku podsmażamy na patelni na rumiano. Gotujemy wywar pod przykryciem, ok. 15 min. W tym czasie wstawiamy obrane ziemniaki do drugiego garnka i gotujemy do miękkości. Do miski wlewamy kwaśne mleko, śmietanę, wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Mieszamy wszystko rózgą dokładnie do połączenia składników. Następnie wlewamy całość do gotującego się wywaru i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie doprawiamy chudą jewę do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Dodajemy zmiażdżony czosnek i wytopiony boczek razem z tłuszczem z patelni. Nie gotujemy zupy długo, jak tylko zawrze, wyłączamy ją. Chuda jewa gotowa!
Zupę podajemy z ziemniakami z wody. Możemy też jeść ją z dobrym, razowym chlebem. Posypujemy szczypiorem.