Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzaj polewki z maślanki lub kwaśnego mleka. Zupa regionalna, pochodząca ze Śląska Cieszyńskiego, ale nasza babcia, pochodząca z Sandomierza, znała tę zupę i często ją gotowała. Chuda jewa jest prostą, wiejską zupą, jak polewka poznańska, dedykowaną miłośnikom zup wyrazistych, sycących, pachnących czosnkiem i kminkiem, ponieważ te przyprawy dominują w chudej jewie.
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 500
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 218
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 387
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3671
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4011
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 500
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 218
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 387
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3671
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4011
Składniki
Dwa dni wcześniej mleko tłuste ( najmniej 5,5 % tłuszczu) wlewamy do szklanego lub kamionkowego naczynia i pozostawiamy do ukwaszenia. Ukwaszone mleko jest gęste i jak to mawiała babcia klupocze. Takie nadaje się do zupy.
Dwa dni wcześniej mleko tłuste ( najmniej 5,5 % tłuszczu) wlewamy do szklanego lub kamionkowego naczynia i pozostawiamy do ukwaszenia. Ukwaszone mleko jest gęste i jak to mawiała babcia klupocze. Takie nadaje się do zupy. Do garnka o pojemności 3 l wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kawałek boczku, najlepiej skórkę. Resztę boczku podsmażamy na patelni na rumiano. Gotujemy wywar pod przykryciem, ok. 15 min. W tym czasie wstawiamy obrane ziemniaki do drugiego garnka i gotujemy do miękkości. Do miski wlewamy kwaśne mleko, śmietanę, wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Mieszamy wszystko rózgą dokładnie do połączenia składników. Następnie wlewamy całość do gotującego się wywaru i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie doprawiamy chudą jewę do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Dodajemy zmiażdżony czosnek i wytopiony boczek razem z tłuszczem z patelni. Nie gotujemy zupy długo, jak tylko zawrze, wyłączamy ją. Chuda jewa gotowa!
Zupę podajemy z ziemniakami z wody. Możemy też jeść ją z dobrym, razowym chlebem. Posypujemy szczypiorem.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa naleśnikowa
Zupy
Barszcz łużycki chłopski zwany polnym
Zupy
Zupa z buraków według Tomasza Sekielskiego
Zupy
Rosół z pieczonych ćwiartek kurczaka
Zupa naleśnikowa
Esencjonalny bulion wołowy podany z naleśnikami to fantastyczny pomysł na dan...
Odsłon: 120
Barszcz łużycki chłopski zwany polnym
Barszcz zwykle kojarzy się z Ukrainą ale ... Ale nie tylko ukraiński barszcz...
Odsłon: 65