Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki w kremowej, zabielanej, delikatnej zupie. Doprawione na kwaśno, z dużą ilością warzyw. Smakują zupełnie inaczej niż nasze flaczki, gorąco polecam wypróbować!
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 102
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 42
Pieczona rolada z mięsa mielonego idealna do ziemniaków i surówki.
Odsłon: 129
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 102
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 42
Pieczona rolada z mięsa mielonego idealna do ziemniaków i surówki.
Odsłon: 129
Składniki
Flaki zalewamy wodą, gotujemy, odlewamy wodę. Robimy tak dwa razy. Marchew, selera i pietruszkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Flaki, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wodą. Gotujemy, aż flaki będą miękkie, u mnie zajęło to około 30 minut. Doprawiamy octem, solą i pieprzem do smaku. Flaki zdejmujemy z ognia. Śmietankę łączymy z żółtkami i mąką. Mieszamy bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne grudki. Teraz hartujemy mieszankę, dodając chochlę gorącej zupy, mieszamy. Wlewamy zaprawę do zupy i mieszamy. Flaki podajemy z pieczywem albo tradycyjnie z ostrą papryką lub olejem z dodatkiem czosnku.