Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj serwuję zupę z cukinią i marchewką. Zupa smaczna i lubiana wśród domowników ale też sycąca.
garnek, rondel, blender, patelka, nóż, łyżka,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Cukinie opłukać osuszyć pokroić w plastry, ( nie obierać ). Marchewkę obrać lub zeskrobać, pokroić w kostkę (trochę grubszą). Seler naciowy oczyścić z grubych włókien, opłukać pokroić, dodać kawałek opłukanego i pokrojonego w plasterki pora. Wszystkie warzywa włożyć do rondla i podsmażać na rozgrzanym maśle około 7 minut, dodając obraną, pokrojoną cebule. Wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw. Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie zmiksować. Doprawić do smaku cukrem, szczyptą przyprawy curry oraz solą. Żółtko rozmącić ze śmietaną i wlać do gorącej zupy, zamieszać. Podgrzewać nie gotując. Zupę podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi. Ja podaje jeszcze z grzankami, albo z groszkiem ptysiowym.