Do góry

Zupy Przepis na:

Czarnina z gęsiny.

Czarnina z gęsiny.

Autor:

Przepisów i artykułów: 860 Ocena: 5936

Dodano:

Odsłon: 415

U nas dziś na obiad poleca się czarnina i nie to z kaczki lecz właśnie z gęsi i to swojskiej bez żadnej chemii . Wiem większość ludzi nienawidzi tego dania ale po co piszą takie komentarze jak fuj czy inne tego typu.

Składniki

  • 1,5 kg porcji z gęsi,
  • 2 średnie marchewki 150 g,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny (mam od mamy),
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki octu,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 0,5 litra krwi (miałam z 4 gęsi),
  • 1 łyżka mąki pszennej.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czarnina z gęsiny.

Przygotowanie

  1. Na początek przygotowane mięso z gęsi ( ja miałam z dwóch ) dokładnie umyć i wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie do garnka wlać trzy litry wody i dodać wymoczone mięso ( u nas część ze skrzydeł, szyja, łapki, żołądki, serca, wątroby oraz kawałki chudego mięsa z piersi ),dodać pokrojoną dowolnie marchew i całość od zagotowania się gotować na bardzo wolnym ogniu tak jak rosół aby tylko pyrkotało. W czasie wolnego gotowania dodać suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie liście laurowe i przyprawę uniwersalną.

  2. Gotowany wywar z mięsa gęsi na bardzo wolnym ogniu gotować tak długo aż mięso na kościach zacznie od nich odchodzić, wtedy gotowe mięso wyjąć z gotującego się wywaru. W międzyczasie gdy wywar jeszcze się gotuje przygotować krew, przelać ją do dużego pojemnika dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek lub zmiksować używając blender.

  3. Gdy mamy już wyjęte wszystkie mięso z wywaru rosołowego wtedy wlać przygotowaną krew zwiększyć ogień i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby krew się nie zważyła. Wlaną krew gotować wraz z wywarem na średnim ogniu cały czas mieszając przez dziesięć minut. W trakcie gotowania doprawić cukrem oraz wlać ocet według swego smaku. Czarninę podawać kto z czym lubi u nas dziś z małym makaronem kolanka.

  4. Czarnina podana z makaronem, ryżem czy ziemniakami smakuje obłędnie. Niektórzy ludzie uwielbiają ta zupę z szarymi kluskami ziemniaczanymi ale to już zależy od gust i upodobań. Moją ugotowana własnoręcznie czarninę podałam z makaronem drobnym kolanka oraz kawałkiem gotowanego mięsa i nic do szczęścia więcej mi nie potrzeba a rodzinka po prostu w niebo wzięta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 03 marca Nigdy nie jadłam czarniny, a bardzo chciałabym spróbować czarniny! Wersja z gęsiną bardzo mi się podoba. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń