Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czernina czy też czarna polewka to zupa z dodatkiem kaczej lub gęsiej krwi. Niektórzy podchodzą do niej z dystansem ale może warto porzucić uprzedzenia, bo skoro jemy kaszankę......
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 986
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4611
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1254
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 986
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4611
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1254
Składniki
Do dużego garnka włożyć porcje rosołowe, zalać wodą (tylko żeby przykryła mięso), doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę, zebrać szumy.
Następnie dodać oczyszczone warzywa, suszone śliwki, cząber, liście laurowe i ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu około 2-2,5 godziny.
Bulion przecedzić, dodać ocet. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać krew i dokładnie wymieszać. Mieszankę zahartować chochlą gorącego bulionu i, używając sitka, przelać do garnka.
Zupę zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z kluskami ziemniaczanymi lub makaronem.