Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czernina czy też czarna polewka to zupa z dodatkiem kaczej lub gęsiej krwi. Niektórzy podchodzą do niej z dystansem ale może warto porzucić uprzedzenia, bo skoro jemy kaszankę......
Składniki
Do dużego garnka włożyć porcje rosołowe, zalać wodą (tylko żeby przykryła mięso), doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę, zebrać szumy.
Następnie dodać oczyszczone warzywa, suszone śliwki, cząber, liście laurowe i ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu około 2-2,5 godziny.
Bulion przecedzić, dodać ocet. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać krew i dokładnie wymieszać. Mieszankę zahartować chochlą gorącego bulionu i, używając sitka, przelać do garnka.
Zupę zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z kluskami ziemniaczanymi lub makaronem.