Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czernina czy też czarna polewka to zupa z dodatkiem kaczej lub gęsiej krwi. Niektórzy podchodzą do niej z dystansem ale może warto porzucić uprzedzenia, bo skoro jemy kaszankę......
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 63
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 113
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 39
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 63
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 113
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 39
Składniki
Do dużego garnka włożyć porcje rosołowe, zalać wodą (tylko żeby przykryła mięso), doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę, zebrać szumy.
Następnie dodać oczyszczone warzywa, suszone śliwki, cząber, liście laurowe i ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu około 2-2,5 godziny.
Bulion przecedzić, dodać ocet. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać krew i dokładnie wymieszać. Mieszankę zahartować chochlą gorącego bulionu i, używając sitka, przelać do garnka.
Zupę zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z kluskami ziemniaczanymi lub makaronem.