Do góry

Zupy Przepis na:

Domowa ogórkowa z dodatkiem mięsa

Domowa ogórkowa z dodatkiem mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1666

Dodano:

Odsłon: 1704

Ogórkowa chodziła za mną już od dłuższego czasu. Zatem postanowiłam wykorzystać niedzielny rosół i zrobić zupę, ale nie byle jaką. Musiała być dokładnie taka jaką zawsze przygotowywała dla mnie moja Mama, czyli z dodatkiem ziemniaków, mięskiem i podsmażonymi ogórkami. Smażenie ogórków na odrobienie tłuszczu sprawia, że zupa zyskuje niepowtarzalny aromat, a traci cierpkość i kwas. Polecam!

Składniki

  • 1 litr bulionu (użyłam niedzielnego rosołu ugotowanego na mięsach wołowym i drobiowym)
  • 2 średnie cebule
  • ugotowane mięso rosołowe pokrojone w kostkę (u mnie filety z kurczaka + kawałek wołowiny)
  • 1 słoik kiszonych ogórków (wybrałam ½ słoik)
  • 3 duże ziemniaki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, Vegeta
  • do zabielenia
  • 2 łyżki śmietany (dla odchudzających się jogurt naturalny będzie w sam raz)
  • 2 łyżeczki mąki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa ogórkowa z dodatkiem mięsa

Przygotowanie

  1. Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy (dla tych nie na diecie polecam łyżkę masła) i wrzucamy cebulkę żeby się zeszkliła. Ogórki trzemy na tarce o większych oczkach. Do przesmażonej cebulki dodajemy ogórki i chwilkę smażymy.

  2. Na osobnym palniku doprowadzamy bulion do wrzenia, możemy dolać jeszcze szklankę wody. Gdy rosół się zagotuje, zmniejszamy ogień i wrzucamy cebulkę oraz starte ogórki.

  3. Patelnię rozgrzewamy raz jeszcze i wrzucamy na nią pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Do przesmażonych ziemniaczków wrzucamy pokrojone mięso rosołowe i chwilkę smażymy, by nabrało dodatkowego aromatu.

  4. Następnie zawartość patelni ląduje w garnku z bulionem. Całość gotujemy na wolnym ogniu.

  5. Przyprawiamy zupę: solą, pieprzem, zielem angielskim i odrobiną majeranku oraz szczyptą Vegety. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dolewamy chochelką wrzącej zupy, aby zahartować śmietanę i uniknąć białych grudek w zupie. Wlewamy zawartość kubka do garnka ze zupą i ostatni raz doprowadzamy całość do wrzenia. I tym sposobem zupa gotowa!

  6. Ogórkowa w tym wydaniu doskonale smakuje z jajkiem gotowanym na twardo. Polecam!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 kwietnia 2014 uwielbiam ogórkowe,ta wygląda bardzo smacznie:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń