Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórkowa chodziła za mną już od dłuższego czasu. Zatem postanowiłam wykorzystać niedzielny rosół i zrobić zupę, ale nie byle jaką. Musiała być dokładnie taka jaką zawsze przygotowywała dla mnie moja Mama, czyli z dodatkiem ziemniaków, mięskiem i podsmażonymi ogórkami. Smażenie ogórków na odrobienie tłuszczu sprawia, że zupa zyskuje niepowtarzalny aromat, a traci cierpkość i kwas. Polecam!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30157
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9667
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2154
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4151
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 861
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30157
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9667
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2154
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4151
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 861
Składniki
Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy (dla tych nie na diecie polecam łyżkę masła) i wrzucamy cebulkę żeby się zeszkliła. Ogórki trzemy na tarce o większych oczkach. Do przesmażonej cebulki dodajemy ogórki i chwilkę smażymy.
Na osobnym palniku doprowadzamy bulion do wrzenia, możemy dolać jeszcze szklankę wody. Gdy rosół się zagotuje, zmniejszamy ogień i wrzucamy cebulkę oraz starte ogórki.
Patelnię rozgrzewamy raz jeszcze i wrzucamy na nią pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Do przesmażonych ziemniaczków wrzucamy pokrojone mięso rosołowe i chwilkę smażymy, by nabrało dodatkowego aromatu.
Następnie zawartość patelni ląduje w garnku z bulionem. Całość gotujemy na wolnym ogniu.
Przyprawiamy zupę: solą, pieprzem, zielem angielskim i odrobiną majeranku oraz szczyptą Vegety. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dolewamy chochelką wrzącej zupy, aby zahartować śmietanę i uniknąć białych grudek w zupie. Wlewamy zawartość kubka do garnka ze zupą i ostatni raz doprowadzamy całość do wrzenia. I tym sposobem zupa gotowa!
Ogórkowa w tym wydaniu doskonale smakuje z jajkiem gotowanym na twardo. Polecam! Smacznego!