Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrzesień i październik w moim rodzinnym domu zawsze pachniały domowym i dobrze doprawionym leczem. Papryka, cukinia, pomidory, wędzona lub grillowana kiełbasa, boczek i mnóstwo papryki w proszku. Dla mnie to smakowite wspomnienie dzieciństwa.
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1899
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 60
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 105
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1899
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 60
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 105
Składniki
Na patelni smażymy boczek by wytopił się w nim tłuszcz, zdejmujemy go i na pozostałym tłuszczu podsmażamy kiełbasę. W małym rondelku roztapiamy smalec i wsypujemy trzy rodzaje papryki w proszku. Podsmażamy ją, uważając by jej nie przypalić.
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Całość rumienimy, dodajemy cukinię oraz pomidory. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy boczek, kiełbasę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Leczo gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Na koniec leczo doprawiamy solą i pieprzem oraz podsmażoną papryką. W razie potrzeby zupę zgęszczamy mąką. Podajemy ze świeżym pieczywem.