Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto ma dziś smaka na pomidorowego kapuśniaka?
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Składniki
Do garnka wlewamy ok. 1 litr wody. Zagotowujemy i dodajemy kurczaka. Po 10-12 minutach wylewamy wodę i od nowa zalewamy kurczaka 2 litrami zimnej wody.
Dodajemy ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek. Obieramy marchew, i pietruszkę, kroimy w słupki.Przekładamy do garnka z zupą. Dodajemy przecier pomidorowy. Cebulę obieramy, połowę cebuli opalamy lekko nad palnikiem gazowym i dodajemy do gotującego się rosołu.
Drugą połowę cebuli kroimy w kostkę razem z kiełbasą podsmażamy na złoto. Możemy też taki patent zastosować: Rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy kiełbasę bez dodatku oleju, tak aby krawędzie nawet odrobinę się zwęgliły dla lepszego smaku. Po usmażeniu przekładamy do garnka.
W międzyczasie przygotowujemy kapustę. Jeśli jest zbyt kwaśna, możemy przemyć lekko wodą. Siekamy na mniejsze kawałki.
Dodajemy ją do gotujących się warzyw, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na wolnym ogniu gotujemy zupę około 45 min. W trakcie gotowania kapuśniak odparowuje, należy go uzupełniać przegotowaną wcześniej wodą.
Gdy kapusta jest już miękka, kapuśniak doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem, i kilkoma kroplami maggi. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 min. Podajemy z chlebem, lub pieczonymi racuszkami. Smacznego!