Do góry

Zupy Przepis na:

Domowy kapuśniak pomidorowy

Domowy kapuśniak pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 932

Dodano:

Odsłon: 1291

Kto ma dziś smaka na pomidorowego kapuśniaka?

Składniki

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchew (albo 2 mniejsze)
  • 1 duża cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • połówka kurczaka lub 3-4 udka
  • pół laski cienkiej kiełbasy
  • sól, pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, majeranek przypawa maggi
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy ok. 1 litr wody. Zagotowujemy i dodajemy kurczaka. Po 10-12 minutach wylewamy wodę i od nowa zalewamy kurczaka 2 litrami zimnej wody.

  2. Dodajemy ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek. Obieramy marchew, i pietruszkę, kroimy w słupki.Przekładamy do garnka z zupą. Dodajemy przecier pomidorowy. Cebulę obieramy, połowę cebuli opalamy lekko nad palnikiem gazowym i dodajemy do gotującego się rosołu.

  3. Drugą połowę cebuli kroimy w kostkę razem z kiełbasą podsmażamy na złoto. Możemy też taki patent zastosować:
    Rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy kiełbasę bez dodatku oleju, tak aby krawędzie nawet odrobinę się zwęgliły dla lepszego smaku. Po usmażeniu przekładamy do garnka.

  4. W międzyczasie przygotowujemy kapustę. Jeśli jest zbyt kwaśna, możemy przemyć lekko wodą. Siekamy na mniejsze kawałki.

  5. Dodajemy ją do gotujących się warzyw, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na wolnym ogniu gotujemy zupę około 45 min. W trakcie gotowania kapuśniak odparowuje, należy go uzupełniać przegotowaną wcześniej wodą.

  6. Gdy kapusta jest już miękka, kapuśniak doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem, i kilkoma kroplami maggi. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 min. Podajemy z chlebem, lub pieczonymi racuszkami.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń