Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
 
            zdrowo i niskokalorycznie, delikatnie i lekko - bez cebuli i pora, a nawet bez marchewki ....ach bez mięsa jak wszystkie moje zupy - podaję ją z ryżem, ale przepis jest na zupę, więc "wkładka" dowolna
 
         
         
         
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17112
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6648
 
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17112
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6648
 
         
         
                Składniki
Dynię kroję w półksiężyce, pozawiam pestek i skórki, kroję na mniejsze kawałki. W zalezności od tego, jak bardzo to ma być zupa krem a jak bardzo płynna, dopasowuję ilość dyni - 0d 300g do max 1 kg. Kalarepę i korzeń pietruszki obieram i kroje na mniejsze kawałki. (po umyciu oczywiście). Gotuję ok. 20 minut. W tym czasie sparzam pomidory (wrzucam do garnka z wrzątkiem na ok 1 minutę) i obieram je ze skórki, odkrawam szypułkę.
Aby gotowanie sprawnie się potoczyło, pojedynczo obieram ze skórki pomidory i dookoła szypuły odcinam miąższ wprost do garnka. Gotuję jeszcze 10 minut, blenduję i podaję :) Aby zachować lekkość z ryżem :) żadnej soli ani żadnych innych przypraw. Jeśli po blendowaniu z pomidorów powstają "szumowiny", dodaję pół łyżeczki masła. Kto spróbuje, ten się przekona, że świeże sezonowe warzywa mają nieziemski smak, a zupa jest delikatna i nie wymaga przyprawiania :) A kto się uprze, może już na talerzu dodać to i owo :)