Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziad z babą, czyli tradycyjna, postna zupa z Podkarpacia. Swoją nietypową nazwę zawdzięcza składnikom, z których jest przygotowana. Znajdują się w niej zarówno ziemniaki (dziad), jak i kluski (baba). Mimo, że jest to postna zupa, dzięki licznym składniom można ją zaliczyć do sycących dań. Przepis na ten specjał pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglówce.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8650
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7239
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4946
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327888
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8650
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7239
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4946
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327888
Składniki
Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj łyżkę masła. Składniki zagotuj.
Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do gotującego się wywaru.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do miękkiej marchewki i pietruszki. Do garnka dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
W miseczce połącz dwa rodzaje mąki z wodą. Składniki wymieszaj. Łyżką formuj równej wielkości kluseczki. Gotowe kluseczki wrzucaj na gotującą się zupę.
Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni roztop dwie łyżki masła. Cebulę zeszklij na złoty kolor i dorzuć do zupy.
Podkarpacką zupę „Dziad z babą” dopraw do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno poszatkuj i dodaj do garnka.
Gorącą zupę nakładaj na talerze. Smacznego!