Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziad z babą, czyli tradycyjna, postna zupa z Podkarpacia. Swoją nietypową nazwę zawdzięcza składnikom, z których jest przygotowana. Znajdują się w niej zarówno ziemniaki (dziad), jak i kluski (baba). Mimo, że jest to postna zupa, dzięki licznym składniom można ją zaliczyć do sycących dań. Przepis na ten specjał pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglówce.
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20659
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20659
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj łyżkę masła. Składniki zagotuj.
Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do gotującego się wywaru.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do miękkiej marchewki i pietruszki. Do garnka dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
W miseczce połącz dwa rodzaje mąki z wodą. Składniki wymieszaj. Łyżką formuj równej wielkości kluseczki. Gotowe kluseczki wrzucaj na gotującą się zupę.
Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni roztop dwie łyżki masła. Cebulę zeszklij na złoty kolor i dorzuć do zupy.
Podkarpacką zupę „Dziad z babą” dopraw do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno poszatkuj i dodaj do garnka.
Gorącą zupę nakładaj na talerze. Smacznego!