Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziad z babą, czyli tradycyjna, postna zupa z Podkarpacia. Swoją nietypową nazwę zawdzięcza składnikom, z których jest przygotowana. Znajdują się w niej zarówno ziemniaki (dziad), jak i kluski (baba). Mimo, że jest to postna zupa, dzięki licznym składniom można ją zaliczyć do sycących dań. Przepis na ten specjał pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglówce.
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14261
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19402
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13112
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1761
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14261
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19402
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13112
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1761
Składniki
Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj łyżkę masła. Składniki zagotuj.
Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do gotującego się wywaru.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do miękkiej marchewki i pietruszki. Do garnka dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
W miseczce połącz dwa rodzaje mąki z wodą. Składniki wymieszaj. Łyżką formuj równej wielkości kluseczki. Gotowe kluseczki wrzucaj na gotującą się zupę.
Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni roztop dwie łyżki masła. Cebulę zeszklij na złoty kolor i dorzuć do zupy.
Podkarpacką zupę „Dziad z babą” dopraw do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno poszatkuj i dodaj do garnka.
Gorącą zupę nakładaj na talerze. Smacznego!