Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fabada to popularne danie pochodzące z Asturii, północnej części Hiszpanii. Tradycyjnie podawana w chłodniejsze dni, spożywana z chrupiącym chlebem i kieliszkiem asturyjskiego cydru. Choć potrawa jest śródziemnomorska, zawiera zaskakująco dużo składników, które wykorzystujemy w polskich daniach. Fabadę gotuje się z namoczoną fasolą, boczkiem, kaszanką, chorizo oraz wędzoną papryką, czosnkiem i szczyptą szafranu. Sekretem smaku potrawy jest jej długie gotowanie, jednak jeśli chcesz skrócić ten proces, ugotuj fasadę w szybkowarze.
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 817
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
Odsłon: 360
Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
Odsłon: 229
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 735
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 817
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
Odsłon: 360
Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
Odsłon: 229
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 735
Składniki
Włóż fasolę do miski, zalej wodą i zostaw do namoczenia przez noc. Kolejnego dnia przepłucz fasolę, umieść w garnku, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, aby delikatnie gotować. Usuń pianę z powierzchni wywaru, dodaj pokrojony w kostkę boczek, liść laurowy, obraną i przeciętą na pół cebulę i czosnek w łupinach. Gotuj powoli pod przykryciem przez około 2 – 2,5 godziny lub do momentu, aż fasola będzie ugotowana i miękka. W razie potrzeby dodaj trochę zimnej wody.
Po tym czasie dopraw wędzoną papryką i szafranem. Dodaj chorizo i kaszankę (w całości) i gotuj jeszcze 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij cebulę i czosnek (czosnku możesz użyć do masełka czosnkowego) oraz chorizo i kaszankę do pokrojenia w plasterki. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej kremowa, przenieś część ugotowanej fasoli do blendera, zmiel i ponownie wlej do wywaru. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Rozlewaj zupę do talerzy, dodaj plasterki kaszanki i chorizo, a następnie serwuj z kromkami świeżego chleba. Fabada jest najsmaczniejsza drugiego dnia po przygotowaniu.