Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fabada to popularne danie pochodzące z Asturii, północnej części Hiszpanii. Tradycyjnie podawana w chłodniejsze dni, spożywana z chrupiącym chlebem i kieliszkiem asturyjskiego cydru. Choć potrawa jest śródziemnomorska, zawiera zaskakująco dużo składników, które wykorzystujemy w polskich daniach. Fabadę gotuje się z namoczoną fasolą, boczkiem, kaszanką, chorizo oraz wędzoną papryką, czosnkiem i szczyptą szafranu. Sekretem smaku potrawy jest jej długie gotowanie, jednak jeśli chcesz skrócić ten proces, ugotuj fasadę w szybkowarze.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 219
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 116
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 124
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 219
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 116
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 124
Składniki
Włóż fasolę do miski, zalej wodą i zostaw do namoczenia przez noc. Kolejnego dnia przepłucz fasolę, umieść w garnku, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, aby delikatnie gotować. Usuń pianę z powierzchni wywaru, dodaj pokrojony w kostkę boczek, liść laurowy, obraną i przeciętą na pół cebulę i czosnek w łupinach. Gotuj powoli pod przykryciem przez około 2 – 2,5 godziny lub do momentu, aż fasola będzie ugotowana i miękka. W razie potrzeby dodaj trochę zimnej wody.
Po tym czasie dopraw wędzoną papryką i szafranem. Dodaj chorizo i kaszankę (w całości) i gotuj jeszcze 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij cebulę i czosnek (czosnku możesz użyć do masełka czosnkowego) oraz chorizo i kaszankę do pokrojenia w plasterki. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej kremowa, przenieś część ugotowanej fasoli do blendera, zmiel i ponownie wlej do wywaru. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Rozlewaj zupę do talerzy, dodaj plasterki kaszanki i chorizo, a następnie serwuj z kromkami świeżego chleba. Fabada jest najsmaczniejsza drugiego dnia po przygotowaniu.