Do góry

Zupy Przepis na:

fakes…

fakes…

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 18279

Dodano:

Odsłon: 7743

grecka gęsta pożywna zupa z soczewicy. Zupa ta wchodzi do mojego menu na stałe, nie dość że szybko się robi to wyśmienicie smakuje zwłaszcza posypana natką kolendry.

Składniki

  • 150 g zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • liść laurowy,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki pasty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • kolendra
  • ocet winny
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę należy opłukać, zalać ok 1,2 l wody, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie i zagotować. (gdyby zupa była dla Was zbyt gęsta można dolać wody ale jak dla mnie taka gęstsza jest właśnie dobra).

  2. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dorzucić również posiekany czosnek oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Chwilę przesmażyć i dodać do zupy. Dołożyć pastę pomidorową, i gotować ok 15-20 minut, aż marchew będzie miękka.

  3. Po zdjęciu z ognia, dodać łyżeczkę octu winnego, i posypać posiekaną natką kolendry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 marca 2015 Danie, być może, niezłe, ale ilustracja bynajmniej nie zachęca...

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń