grecka gęsta pożywna zupa z soczewicy. Zupa ta wchodzi do mojego menu na stałe, nie dość że szybko się robi to wyśmienicie smakuje zwłaszcza posypana natką kolendry.
fakes…
Składniki
- 150 g zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- liść laurowy,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 łyżki pasty pomidorowej
- sól, pieprz
- kolendra
- ocet winny
Składniki
- 150 g zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- liść laurowy,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 łyżki pasty pomidorowej
- sól, pieprz
- kolendra
- ocet winny
Etapy przygotowania
Soczewicę należy opłukać, zalać ok 1,2 l wody, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie i zagotować. (gdyby zupa była dla Was zbyt gęsta można dolać wody ale jak dla mnie taka gęstsza jest właśnie dobra).
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dorzucić również posiekany czosnek oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Chwilę przesmażyć i dodać do zupy. Dołożyć pastę pomidorową, i gotować ok 15-20 minut, aż marchew będzie miękka.
Po zdjęciu z ognia, dodać łyżeczkę octu winnego, i posypać posiekaną natką kolendry.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 461
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6644
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 189
Ostatnio komentowane przepisy
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 461
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6644
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 189
Składniki
- 150 g zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- liść laurowy,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 łyżki pasty pomidorowej
- sól, pieprz
- kolendra
- ocet winny
Soczewicę należy opłukać, zalać ok 1,2 l wody, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie i zagotować. (gdyby zupa była dla Was zbyt gęsta można dolać wody ale jak dla mnie taka gęstsza jest właśnie dobra).
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dorzucić również posiekany czosnek oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Chwilę przesmażyć i dodać do zupy. Dołożyć pastę pomidorową, i gotować ok 15-20 minut, aż marchew będzie miękka.
Po zdjęciu z ognia, dodać łyżeczkę octu winnego, i posypać posiekaną natką kolendry.