Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie przepadam za fasolką po bretońsku, nie wiem dlaczego bo uwielbiam groch, ale jakoś mi nie podchodzi to połączenie, ale uwielbia ją mój mąż. Tym razem do fasolki dodałam soczewicę czerwoną i całość wyszła rewelacyjnie jak stwierdził mój mąż .
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4014
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 199
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4014
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 199
Składniki
Fasolę zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu około 60 minut. Do gotującej się fasoli dodajemy soczewicę, liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli i nadal gotujemy do momentu całkowitego rozgotowania się ciecierzycy.
W czasie gotowania się fasoli z soczewicą rozgrzewamy na patelni tłuszcz na którym smażymy pokrojoną w pół talarki kiełbasę razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. Do podsmażonej kiełbasy z boczkiem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do momentu zrumienienia się cebuli.
Całą zawartość patelni przekładamy łyżką cedzakową do gotującej się fasoli z soczewicą(tak aby tłuszcz pozostał na patelni) oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Do pozostawionego tłuszczu dodajemy mąkę i cały czas mieszając smażymy do lekkiego zrumienienia się mąki, a następnie dodajmy zasmażkę do gotującej się fasolki. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Smacznego !!!