Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolówka z boczkiem to rozgrzewające i pyszne danie pełne warzyw i wyjątkowego smaku. Wędzony aromat mięsa łączy się ze słodyczą fasoli. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu – wystarczy zaledwie 40 minut, by wyczarować cały garnek zupy na dwa lub nawet na 3 dni. Z powodzeniem możesz ją także zamrozić na później.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 286
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2595
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1641
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14362
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 286
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2595
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1641
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14362
Składniki
Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż go w suchym, dużym garnku – do momentu wytopienia tłuszczu i chrupiącej konsystencji. Wyjmij mięso, pozostawiając tłuszcz.
Marchewkę pokrój w słupki lub plasterki. Seler pokrój w plasterki, a cebulę drobno posiekaj. Warzywa przenieś do garnka i smaż na dużym ogniu przez ok. 5 minut.
Dodaj wszystkie przyprawy i smaż całość przez kolejną minutę.
Wlej bulion i dobrze zeskrob szpatułką resztki przytwierdzone do dna.
Fasolę przenieś na sito i przepłucz ją pod bieżącą wodą. Dodaj ją do zupy razem z boczkiem. Doprowadź danie do wrzenia, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 10-15 minut, do miękkości warzyw.
Fasolówkę podawaj na ciepło, udekorowaną siekaną natką pietruszki.
Niewykorzystane resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 3 dni lub zamroź na okres do 3 miesięcy.