Do góry

Zupy Przepis na:

Fioletowy krem ziemniaczany

Fioletowy krem ziemniaczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4764

Dodano:

Odsłon: 2935

Bardzo dobra w smaku, ale przede wszystkim ma bardzo oryginalny wygląd.

Składniki

  • 500 g fioletowych ziemniaków
  • 2 małe ziemniaki (zwykłe)
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki octu jabłkowego (lub balsamicznego)
  • 1 łyżka masła ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fioletowy krem ziemniaczany

Przygotowanie

  1. Ziemniaki (zwykłe i fioletowe) obieramy i usuwamy oczka. Kroimy w średniej wielkości kostkę. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy posiekany drobno czosnek i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy je przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem, dodajemy ocet (aby zachować ładny kolor), zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut).

  2. Ugotowane warzywa ściągamy z ognia i wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy śmietaną i przyprawami. Dokładnie mieszamy.

    Krem podajemy z posiekaną natką pietruszki i grzankami z serem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń