Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki na opieńkach

Flaczki na opieńkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 16460

Dodano:

Odsłon: 5990

Zapewniam. Pysznie wyszło.

Składniki

  • 1 kg opieniek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół małego selera
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • zasmazka: 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • wywar
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyłem opieńki. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 30 minut ).
    Ostudziłem, pokroiłem w paski.

    Ugotowałem wywar na udkach z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i małej zielonej części pora ( około 40 minut ).

    Dodałem pokrojone w słupki warzywa. Wszystko gotowałem ok. 20 minut, dodałem pokrojone opieńki, doprawiłem przyprawą do flaków, solą, pieprzem oraz papryką, dodałem koncentrat pomidorowy. Przygotowałem zasmażkę z masła, przeciśniętego przez praskę czosnku i mąki, rozprowadziłem wywarem.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 26 października juz gdzies dzis widzialam przepis na flaczki z innych grzybów - to jest swietny pomysl na grzyby "inaczej", nigdy ich nie jadlam w formie flaczków. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 22 października Dziękuję, na mleku są pyszne, ale nie znam przepisu, moja mam je tak podawała, były to opieńki z sadu

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DoktorGosia 20 października Całość przedstawia się niezwykle ekskluzywnie, a jednocześnie swojsko. Bardzo lubię takie połączenia.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń