Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kupiłam sobie grzybnię z boczniaków i udało mi się zebrać bardzo dużą ilość grzybów. Postanowiłam przygotować pyszną zupę - flaczki z boczniaków. Przepis bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a zupa pysznaaa.
garnek, nóż, sitko, ręcznik papierowy, patelnia na zasmażkę,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10295
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5928
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12744
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4509
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10295
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5928
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12744
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4509
Składniki
Boczniaki po oczyszczeniu i przepłukaniu zimną wodą osuszyć na sitku , następnie delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Po opłukaniu i osuszeniu grzyby pokroić w paski. dowolnej grubości ( nie muszą być jednakowe). Ogonki również kroimy z tym że te mocno twarde odkrawamy i odkładamy na bok. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marchew pietruszkę korzeń po obraniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlać oleju dodać pokrojoną cebulę podsmażyć do zeszklenia, dodać przygotowane warzywa oraz przyprawy. Podsmażać na średnim ogniu palnika przez około 10 - 15 minut , co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do całości dodać przygotowane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz starty na tarce mały kawałek świeżego imbiru, aby zaostrzyć trochę słodki smak jaki dają warzywa, podsmażać jeszcze przez 5 - 8 minut. Całość zalać bulionem warzywnym ( lub wodą). Dodać majeranek, słodką i ostrą paprykę , gałkę muszkatołową oraz koncentrat pomidorowy. Gotować na małym ogniu palnika około 20 minut do miękkości grzybów. Zupę zagęścić lekką zasmażką lub mąką wymieszaną w wodzie. ( jak kto lubi) u mnie zasmażka. Podawać z grzankami ( my bardzo lubimy z grzankami). Można również podać same flaczki z pajdą chleba.
Flaczki gotowe do podania.