Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kupiłam sobie grzybnię z boczniaków i udało mi się zebrać bardzo dużą ilość grzybów. Postanowiłam przygotować pyszną zupę - flaczki z boczniaków. Przepis bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a zupa pysznaaa.
 
        garnek, nóż, sitko, ręcznik papierowy, patelnia na zasmażkę,
 
         
         
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25872
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3026
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1392
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25872
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3026
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1392
 
         
         
                Składniki
Boczniaki po oczyszczeniu i przepłukaniu zimną wodą osuszyć na sitku , następnie delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Po opłukaniu i osuszeniu grzyby pokroić w paski. dowolnej grubości ( nie muszą być jednakowe). Ogonki również kroimy z tym że te mocno twarde odkrawamy i odkładamy na bok. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marchew pietruszkę korzeń po obraniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlać oleju dodać pokrojoną cebulę podsmażyć do zeszklenia, dodać przygotowane warzywa oraz przyprawy. Podsmażać na średnim ogniu palnika przez około 10 - 15 minut , co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do całości dodać przygotowane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz starty na tarce mały kawałek świeżego imbiru, aby zaostrzyć trochę słodki smak jaki dają warzywa, podsmażać jeszcze przez 5 - 8 minut. Całość zalać bulionem warzywnym ( lub wodą). Dodać majeranek, słodką i ostrą paprykę , gałkę muszkatołową oraz koncentrat pomidorowy. Gotować na małym ogniu palnika około 20 minut do miękkości grzybów. Zupę zagęścić lekką zasmażką lub mąką wymieszaną w wodzie. ( jak kto lubi) u mnie zasmażka. Podawać z grzankami ( my bardzo lubimy z grzankami). Można również podać same flaczki z pajdą chleba.
Flaczki gotowe do podania.