Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zupka. Boczniaki doskonale sprawdzają się w roli flaczków. Klopsiki takie na raz. Pikantna i jednocześnie delikatna.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 212
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2520
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 212
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2520
Składniki
W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę cukrową. Do garnka dodać obrane marchewki, pietruszkę, selera. Dodać ok 2 litry wrzącej wody. Gotować ok 20 min. Do mielonego mięsa dodać zioła, pieprz młotkowany, szczyptę soli, jajko. Wyrobić mięso. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać bułki tartej. Z mięsa zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej. Z garnka wyjąć ugotowane marchewki, pietruszkę i selera. Do wywaru powkładać delikatnie klopsiki. Gotować ok 10-12 min na wolnym ogniu. Umyte boczniaki pokroić w paseczki i dodać do garnka. Gotować kolejne 10-12 min. Na koniec dodać przyprawę do flaków, sól do smaku oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę. Zupę podawać gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Z pozostałych trzech marchewek, pietruszki i selera zrobić sałatkę jarzynową.