Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki z boczniaków z klopsikami

Flaczki z boczniaków z klopsikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 1145

Dodano:

Odsłon: 3138

Pyszna zupka. Boczniaki doskonale sprawdzają się w roli flaczków. Klopsiki takie na raz. Pikantna i jednocześnie delikatna.

Składniki

  • duża cukrowa cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 500 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • łyżka ziół prowansalskich
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżki przyprawy do flaków bez glutaminianu sodu ( papryka słodka, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, chili, gorczyca biała
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Flaczki z boczniaków z klopsikami

Przygotowanie

  1. W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę cukrową.
    Do garnka dodać obrane marchewki, pietruszkę, selera. Dodać ok 2 litry wrzącej wody. Gotować ok 20 min.
    Do mielonego mięsa dodać zioła, pieprz młotkowany, szczyptę soli, jajko. Wyrobić mięso. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać bułki tartej.
    Z mięsa zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej.
    Z garnka wyjąć ugotowane marchewki, pietruszkę i selera.
    Do wywaru powkładać delikatnie klopsiki. Gotować ok 10-12 min na wolnym ogniu.
    Umyte boczniaki pokroić w paseczki i dodać do garnka. Gotować kolejne 10-12 min.
    Na koniec dodać przyprawę do flaków, sól do smaku oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę.
    Zupę podawać gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego.

  2. Z pozostałych trzech marchewek, pietruszki i selera zrobić sałatkę jarzynową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń