Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zupka. Boczniaki doskonale sprawdzają się w roli flaczków. Klopsiki takie na raz. Pikantna i jednocześnie delikatna.
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5299
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8592
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17436
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 577
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5299
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8592
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17436
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 577
Składniki
W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę cukrową. Do garnka dodać obrane marchewki, pietruszkę, selera. Dodać ok 2 litry wrzącej wody. Gotować ok 20 min. Do mielonego mięsa dodać zioła, pieprz młotkowany, szczyptę soli, jajko. Wyrobić mięso. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać bułki tartej. Z mięsa zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej. Z garnka wyjąć ugotowane marchewki, pietruszkę i selera. Do wywaru powkładać delikatnie klopsiki. Gotować ok 10-12 min na wolnym ogniu. Umyte boczniaki pokroić w paseczki i dodać do garnka. Gotować kolejne 10-12 min. Na koniec dodać przyprawę do flaków, sól do smaku oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę. Zupę podawać gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Z pozostałych trzech marchewek, pietruszki i selera zrobić sałatkę jarzynową.