Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rozgrzewające flaczki ugotowane z gęsich żołądków i ćwiartek z kurczaka.
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 339
Prosta i smaczna surówka do obiadu świątecznego.
Odsłon: 336
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 339
Prosta i smaczna surówka do obiadu świątecznego.
Odsłon: 336
Składniki
Wymyte i oczyszczone żołądki gotujemy z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Po zagotowaniu, wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie w 2 litrach wody z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. W między czasie myjemy, czyścimy ćwiartki z kurczaka, oddzielamy mięso od kości. Kości z ćwiartek kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka z gotującymi się żołądkami. Mięso oddzielone z ćwiartek kurczaka kroimy w paski wielkości drobnych frytek. Gdy gotujące się kości z ćwiartek są takie że odchodzi z nich mięso, wyjmujemy je i studzimy. Ostudzone obieramy z mięsa. Ugotowane żołądki wyjmujemy i studzimy.
Do garnka wrzucamy suszone warzywa i pokrojone mięso z ćwiartek kurczaka i gotujemy. W między czasie kroimy żołądki w paski wielkości frytek i pokrojone wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i mięsem z kurczaka. Dodajemy sos sojowy (do smaku), pokrojone drobno ząbki czosnku i wszystkie przyprawy, łyżkę kostki rosołowej i 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Jeszcze raz próbujemy i doprawiamy do smaku.
Gotujemy wszystko jeszcze z 10-15 minut i kończymy gotowanie. Flaczki już są gotowe. Nie doprawiamy flaczków w garnku na ostro, raczej niech każdy sobie popieprzy sam dopasuje do swojego smaku.
Smacznego !!!