Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki ze skórek wieprzowych

Flaczki ze skórek wieprzowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 569 Ocena: 3298

Dodano:

Odsłon: 15496

Witam serdecznie dziś podam wam przepis na flaczki inne niż tradycyjne. Pamiętam to danie z dzieciństwa jak było świniobicie wtedy mama właśnie takie danie nam gotowała, może nie jest to zdrowe ale raz na jakiś czas można zjeść i poznać nowy smak. Teraz nie każdy może mieć własne świnki ale skóry można zamówić w sklepie, jeśli ktoś się nie brzydzi to polecam to danie.

Składniki

  • 1,5 kg skór wieprzowych,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 czubate łyżki majeranku,
  • 2 przyprawy do flaków po 20 g każda,
  • 1 średni ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 małe liście laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • dowolna przyprawa z solą.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Flaczki ze skórek wieprzowych

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać pokrojone na mniejsze kawałki skóry wieprzowe i gotować je do pełnej miękkości. W międzyczasie gdy skóry się gotują przygotować marchew zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

  2. Gdy skóry są już mięciutkie wyjąć je do ostudzenia. A do wody w której się gotowały dodać startą marchew, ziela angielskie i liście laurowe gotować na wolnym ogniu do czasu aż pokroimy skóry w paseczki.

  3. Gdy skórki mamy już pokrojone przygotować przyprawę, paseczki skórek dodać do gotującej się marchwi, dodać również majeranek oraz przyprawy chwilę pogotować z przyprawami w międzyczasie dodając ulubiona przyprawę z solą oraz cukier do smaku.

  4. Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojony czosnek i tylko zagotować.

  5. Tak przygotowane flaczki można jeść z chlebem lub bułką kto jak woli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń