Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 183
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 910
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 183
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 910
Składniki
Flaki dokładnie oczyściłem ,zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Ponownie zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Następnie zalałem zimną wodą i gotowałem do miękkości ok. 3 godzin. Odcedziłem i ostudziłem. Włoszczyznę oczyściłem ,umyłem i starłem na tarce o dużych oczkach i podsmażyłem na łyżce masła. Kapustę umyłem i pokroiłem w szerokie paski. Włoszczyznę i kości zalałem 1 l wody i ugotowałem. Kości wyjąłem ,a do wywaru dodałem flaki i wszystkie przyprawy. Gotowałem półtorej godziny. 30 min przed końcem gotowania dodałem pokrojoną kapustę. Cebulę obrałem ,pokroiłem w cienkie krążki. Podsmażyłem na oleju ,oprószyłem mąką. Gdy lekko przyrumieniła się ,dodałem do flaków i zagotowałem. Śmietanę wymieszałem z kilkoma łyżkami gorącej zupy i jeszcze raz zagotowałem ,stale mieszając. Na końcu dodałem parmezan i podsmażoną na reszcie masła bułkę tartą.