Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba nie muszę zachęcać do ugotowania tej zupy. Walory smakowe nie do opisania.
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2123
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 11225
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 101
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2123
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 11225
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 101
Składniki
Przygotowanie bulionu: Pierwsze co zrobimy to wrzucimy do naszego garnka: mięso wołowe, ziele angielskie (6 ziaren), pieprz ( 8 ziarenek), czosnek (2 ząbki), liść laurowy (4 listki) i zalewamy go wodą. Całość dajemy na palnik i zaczynamy gotować. Gdy nam się zbierze szumowina to ją wybieramy z garnka. Teraz możemy dodawać włoszczyznę.Dodajemy: 4 marchewki, por (liść + korzeń), seler (liść + łodyga + bulwa), cebula (przecinamy na pół i opalamy na patelni), 2 pietruszki (liść + łodyga). Całość delikatnie solimy i gotujemy około 1,5 - 2 godziny pod niepełnym przykryciem. W między czasie flaki wg zaleceń producenta ( w moim przypadku) trzeba 2 razy obgotować i odcedzić. Za drugim razem gotujemy je co najmniej 1 godzinę. Po około 1,5 - 2 godzinach wyjmujemy nasze warzywa i mięso. Odczekujemy żeby nam wszystko przestygło, pokroimy i z powrotem wrzucimy do garnka, ale najpierw wrzucamy flaki i przyprawiamy (przyprawy sypane, sproszkowane): papryka ( 2 łyżeczki), papryczka chili ( 0,5 łyżeczki), pieprz ( 2 łyżeczki), imbir (1 łyżeczka), sól ( 2 łyżeczki), majeranek ( 4 łyżeczki) i gałkę muszkatołowa (1 łyżkę). Całość mieszamy i gotujemy kolejne ) 0,5 godziny. Teraz kroimy warzywa, mięso i wrzucamy do garnka. I pozostał nam ostatni etap przygotowań flaków, czyli robienie zasmażki. Wrzucamy masło na patelnię ( czekamy aż nam się roztopi) i dodajemy 1 lub 2 łyżki mąki. Całość mieszamy i po około 2 min wlewamy to do garnka. Gotujemy kolejne 10 min i trzeba będzie spróbować, czy jakiejś przyprawy nie brakuje i ją dodać. ( ja zawsze dorzucam gałkę muszkatołową i pieprz). Nasza zupa jest już gotowa!!! Zapraszam na film z przygotowań. Link pod spodem:-) Życzę smacznego:-) I 3majcie się zdrowo!!!