Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-11-2024
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10630
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4783
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9043
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10630
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4783
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9043
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1332
Składniki
Umyte mięso wołowe umieścić w garnku i zalać zimną wodą. Zacząć gotować. Zdjać szumowiny. Dodać oczyszczone, obrane, umyte warzywa. Gotować na wolnym ogniu. Dodać opieczone cebule i czarny pieprz oraz sól. Gotować ok 1,5 godziny. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzątku. Rosołu powinno być ok 3 l. Wyjąć warzywa i mięso. Rosół przecedzić. Ok 1/3 mięsa pokroić w kostkę. To będzie dodatek do flaków. Pozostałe mięso wykorzystać np do pierogów. Flaki wypłukać. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić na sicie. W garnku, na rozgrzanym maśle udusić starte na tarce warzywa tj marchewkę, pietruszkę i selera. Dodać ugotowane flaki oraz pokrojoną wołowinę. Chwilę dusić z warzywami i następnie zalać przygotowanym rosołem. Dodać kaszę mannę dla zagęszczenia, ale można pominąć. Gotować kilka minut na wolnym ogniu. Dodać przyprawę do flaków, majeranek, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Flaki podawać gorące, udekorowane natką pietruszki, ze świeżą bułeczką. Smacznego.