Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-11-2024
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 125
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 300
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 388
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 89
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 125
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 300
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 388
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 89
Składniki
Umyte mięso wołowe umieścić w garnku i zalać zimną wodą. Zacząć gotować. Zdjać szumowiny. Dodać oczyszczone, obrane, umyte warzywa. Gotować na wolnym ogniu. Dodać opieczone cebule i czarny pieprz oraz sól. Gotować ok 1,5 godziny. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzątku. Rosołu powinno być ok 3 l. Wyjąć warzywa i mięso. Rosół przecedzić. Ok 1/3 mięsa pokroić w kostkę. To będzie dodatek do flaków. Pozostałe mięso wykorzystać np do pierogów. Flaki wypłukać. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić na sicie. W garnku, na rozgrzanym maśle udusić starte na tarce warzywa tj marchewkę, pietruszkę i selera. Dodać ugotowane flaki oraz pokrojoną wołowinę. Chwilę dusić z warzywami i następnie zalać przygotowanym rosołem. Dodać kaszę mannę dla zagęszczenia, ale można pominąć. Gotować kilka minut na wolnym ogniu. Dodać przyprawę do flaków, majeranek, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Flaki podawać gorące, udekorowane natką pietruszki, ze świeżą bułeczką. Smacznego.