Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki wołowe to pyszna potrawa dla smakoszy. Ja przygotowałam z warzywami m.in. z cukinią i papryką.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 851
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 840
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 77
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 851
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 840
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 77
Składniki
Flaki dokładnie wypłukać, zalać wodą, gotować przez 10-15 minut. Następnie odcedzić, przepłukać wrzącą wodą, wsypać do garnka, zalać gorącą wodą, dodać kostki rosołowe liście laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela, pieprzu i gotować do miękkości (około 4 godziny).
Warzywa korzeniowe obrać. Marchew pokroić w kostkę, pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, połączyć z flakami pół godziny przed końcem gotowania.
Na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną paprykę, przesmażyć.
Następnie wsypać pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażyć, połączyć z flakami, gotować kilka minut. Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wymieszać z zupą, doprawić do smaku gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem, zagotować.