Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto lubi flaki ? u mnie to jedno z najsmaczniejszych dań które uwielbiam i mogłabym jeść je nieustannie a jak z tym daniem jest u was ?
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3979
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415551
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2607
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3979
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415551
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2607
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać kości BOCZKOWE oraz marchew startą na tarce jarzynowej, ziela angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalną. Gotować na wolnym ogniu pod pół przykrytą pokrywką do ich miękkości. Gdy są już miękkie wyjąć je z wywaru aby ostygły a dodać flaki dokładnie opłukane w ciepłej bieżącej wodzie i także gotować do ich miękkości
Po chwili gotowania się wywaru z flakami dodać oczyszczone mięso z kości i nadal gotować, następnie dodać przyprawy a w międzyczasie mąkę usmażyć na suchej patelni na lekko brązowy kolor, po usmażeniu rozprowadzić ją z wywarem od flaków do czasu aż nie będzie grudek
Gdy flaki są już idealnie miękkie wtedy wlać przygotowaną mąkę szybko zamieszać i gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 10 - 15 minut
Gotowe flaki można podawać z dowolnym pieczywem