Do góry

Zupy Przepis na:

Francuska zupa cebulowa na białym winie

Francuska zupa cebulowa na białym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48507

Dodano:

Odsłon: 2722

W kuchni francuskiej zakochałam się kiedyś właśnie za sprawą tej zupy. Dla mnie jest absolutnym numerem jeden wśród zup francuskich a u nas w domu wygrywa z nią tylko tradycyjny rosół i grzybowa na bazie leśnych grzybków. Wracając do kuchni francuskiej, dzisiaj proponuję zupę cebulową na białym winie, z chrupiącymi grzankami. Prosta, aromatyczna, sycąca.

Składniki

  • cebula 5 sztuk
  • mąka 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • bulion warzywny 3 szklanki
  • białe, wytrawne wino 1 szklanka
  • suszony tymianek 1 łyżeczka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • świeży tymianek do dekoracji
  • bagietka z masłem i czosnkiem 2 sztuki (takie bagietki kupuję w sieci na "B")
  • ser żółty (Gouda) 150 g
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. W garnku, w którym zamierzamy gotować zupę, rozgrzewamy oliwę z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy 20 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy i smażymy do momentu zrumienienia cebulki. Zrumienioną cebulę blendujemy, zalewamy bulionem, dodajemy suszony tymianek*, sól, pieprz czarny, wlewamy wino.

    *Suszony tymianek przed dodaniem do zupy należy potrzeć w dłoniach, aby wydobyć z niego pełny aromat.

  2. Zupę gotujemy 10 minut. W tym czasie kroimy bagietki, na każdą kromeczkę nakładamy plasterek sera żółtego. Grzanki zapiekamy w kuchence mikrofalowej (opcja grill) przez 2 minuty.

    Gotową zupę podajemy z grzankami i gałązką świeżego tymianku.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 lipca 2015 Nigdy jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tanisza 12 lipca 2015 ta zupa jest wspaniała, ja gotuję ją podobnie, niemniej chcę napisać , że zupa cebulowa jest jak najbardziej polska, gotowana przez Przypkowskich z powiatu kieleckiego, spopularyzowana wśród smakoszyb Paryża i Madrytu ponoć już sto lat temu, a jak głosi anegdota podana przez A. Dumasa, pierwszy raz przyrządził ją w Wersalu Stanisław Leszczyński, spóźniwszy się o dwa dni na przyjęcie do królowej. Francuzi dodali do niej wino, a zupa , którą uwielbiasz jest jak najbardziej polska. pozdr

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń