Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski przysmak na chłodne jesienne i zimowe dni. Przepis jest banalnie prosty!
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6957
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2910
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 787
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 547
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6957
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2910
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 787
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 547
Składniki
Osobiście kupuję kasztany już ugotowane, wtedy zupę przygotowuje się błyskawicznie. Jeśli nie macie możliwości kupienia już ugotowanych kasztanów, do czasu przygotowania trzeba będzie doliczyć czas na ich obranie (w zależności od tego, jak szybko to robicie) i ugotowanie (około 45 minut)
Kasztany (wcześniej ugotowane) zagotowuję w bulionie lub wodzie z dodatkiem odrobiny soli do smaku i następnie gotuję przez około 5 minut.
Następnie przelewam całość do blendera i miksuję na gładką masę.
Przelewam wszystko z powrotem do garnka (garnek zazwyczaj przepłukuję, aby pozbyć się resztek ugotowanych kasztanów, które mogłyby oszpecić gładką konsystecję zupy) i dolewam śmietankę kremówkę. Zagotowuję. W tym momencie zupa jest już gotowa do podania.
Podajemy zupę na gorąco, przyozdobioną łyżką kwaśnej śmietany (lub crème fraîche) oraz startą czekoladą. Zupa nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim zachwyca smakiem.