Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski przysmak na chłodne jesienne i zimowe dni. Przepis jest banalnie prosty!
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8793
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7590
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5180
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328376
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8793
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7590
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5180
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328376
Składniki
Osobiście kupuję kasztany już ugotowane, wtedy zupę przygotowuje się błyskawicznie. Jeśli nie macie możliwości kupienia już ugotowanych kasztanów, do czasu przygotowania trzeba będzie doliczyć czas na ich obranie (w zależności od tego, jak szybko to robicie) i ugotowanie (około 45 minut)
Kasztany (wcześniej ugotowane) zagotowuję w bulionie lub wodzie z dodatkiem odrobiny soli do smaku i następnie gotuję przez około 5 minut.
Następnie przelewam całość do blendera i miksuję na gładką masę.
Przelewam wszystko z powrotem do garnka (garnek zazwyczaj przepłukuję, aby pozbyć się resztek ugotowanych kasztanów, które mogłyby oszpecić gładką konsystecję zupy) i dolewam śmietankę kremówkę. Zagotowuję. W tym momencie zupa jest już gotowa do podania.
Podajemy zupę na gorąco, przyozdobioną łyżką kwaśnej śmietany (lub crème fraîche) oraz startą czekoladą. Zupa nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim zachwyca smakiem.