Do góry

Zupy Przepis na:

Francuska zupa krem z kasztanów

Francuska zupa krem z kasztanów

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 297

Francuski przysmak na chłodne jesienne i zimowe dni. Przepis jest banalnie prosty!

Składniki

  • 500 gramów ugotowanych kasztanów jadalnych
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany lub crème fraîche
  • Odrobina ciemnej czekolady startej na wiórki
  • Sól do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Osobiście kupuję kasztany już ugotowane, wtedy zupę przygotowuje się błyskawicznie. Jeśli nie macie możliwości kupienia już ugotowanych kasztanów, do czasu przygotowania trzeba będzie doliczyć czas na ich obranie (w zależności od tego, jak szybko to robicie) i ugotowanie (około 45 minut)

  2. Kasztany (wcześniej ugotowane) zagotowuję w bulionie lub wodzie z dodatkiem odrobiny soli do smaku i następnie gotuję przez około 5 minut.

  3. Następnie przelewam całość do blendera i miksuję na gładką masę.

  4. Przelewam wszystko z powrotem do garnka (garnek zazwyczaj przepłukuję, aby pozbyć się resztek ugotowanych kasztanów, które mogłyby oszpecić gładką konsystecję zupy) i dolewam śmietankę kremówkę. Zagotowuję. W tym momencie zupa jest już gotowa do podania.

  5. Podajemy zupę na gorąco, przyozdobioną łyżką kwaśnej śmietany (lub crème fraîche) oraz startą czekoladą. Zupa nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim zachwyca smakiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń