Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski przysmak na chłodne jesienne i zimowe dni. Przepis jest banalnie prosty!
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 96
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 187
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1075
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 715
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 96
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 187
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1075
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 715
Składniki
Osobiście kupuję kasztany już ugotowane, wtedy zupę przygotowuje się błyskawicznie. Jeśli nie macie możliwości kupienia już ugotowanych kasztanów, do czasu przygotowania trzeba będzie doliczyć czas na ich obranie (w zależności od tego, jak szybko to robicie) i ugotowanie (około 45 minut)
Kasztany (wcześniej ugotowane) zagotowuję w bulionie lub wodzie z dodatkiem odrobiny soli do smaku i następnie gotuję przez około 5 minut.
Następnie przelewam całość do blendera i miksuję na gładką masę.
Przelewam wszystko z powrotem do garnka (garnek zazwyczaj przepłukuję, aby pozbyć się resztek ugotowanych kasztanów, które mogłyby oszpecić gładką konsystecję zupy) i dolewam śmietankę kremówkę. Zagotowuję. W tym momencie zupa jest już gotowa do podania.
Podajemy zupę na gorąco, przyozdobioną łyżką kwaśnej śmietany (lub crème fraîche) oraz startą czekoladą. Zupa nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim zachwyca smakiem.