Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski przysmak na chłodne jesienne i zimowe dni. Przepis jest banalnie prosty!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1357
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1357
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Osobiście kupuję kasztany już ugotowane, wtedy zupę przygotowuje się błyskawicznie. Jeśli nie macie możliwości kupienia już ugotowanych kasztanów, do czasu przygotowania trzeba będzie doliczyć czas na ich obranie (w zależności od tego, jak szybko to robicie) i ugotowanie (około 45 minut)
Kasztany (wcześniej ugotowane) zagotowuję w bulionie lub wodzie z dodatkiem odrobiny soli do smaku i następnie gotuję przez około 5 minut.
Następnie przelewam całość do blendera i miksuję na gładką masę.
Przelewam wszystko z powrotem do garnka (garnek zazwyczaj przepłukuję, aby pozbyć się resztek ugotowanych kasztanów, które mogłyby oszpecić gładką konsystecję zupy) i dolewam śmietankę kremówkę. Zagotowuję. W tym momencie zupa jest już gotowa do podania.
Podajemy zupę na gorąco, przyozdobioną łyżką kwaśnej śmietany (lub crème fraîche) oraz startą czekoladą. Zupa nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim zachwyca smakiem.