Do góry

Zupy Przepis na:

Francuski krem cebulowy na białym winie z serowymi grzankami

Francuski krem cebulowy na białym winie z serowymi grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 487 Ocena: 12231

Dodano:

Odsłon: 1092

Krem cebulowy to idealna zupa na zimowe dni:). Jest wyrazista w smaku, rozgrzewająca i sycąca dzięki serowym grzankom.

Składniki

  • 700g cebuli
  • 250ml białego, wytrawnego wina
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 100ml słodkiej śmietanki 12%
  • tarta mozzarella
  • chleb do grzanek
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Francuski krem cebulowy na białym winie z serowymi grzankami

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym maśle w garnku z grubym dnem. Wlewamy wino, gotujemy do odparowania wina. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut. Studzimy.

  2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę,wsypujemy przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując.

  3. Przed podaniem zupę ponownie podgrzewamy. Przygotowujemy grzanki: chleb posypany mozzarellą zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Układamy je na zupie lub podajemy osobno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń