Do góry

Zupy Przepis na:

Grochowa.

Grochowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 24973

Dodano:

Odsłon: 3714

Rozgrzewająca grochówka na wędzonym boczku i kiełbasie śląskiej.

Składniki

  • groch łuskany 25 dag
  • boczek wędzony 30 dag
  • kiełbasa śląska 4 szt.
  • ziemniaki pokrojone w kostkę 4 szt.
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • czosnek 3-4 ząbki
  • woda 2 litry
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa (lub 1 kostka rosołowa kupna)
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • Majeranek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grochowa.

Przygotowanie

  1. Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy pół godziny. Po czasie moczenia, groch płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do momentu gdy groch będzie na 80% miękki, dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, wędzony boczek, pokrojone kiełbaski śląskie, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy do miękkości ziemniaków i boczku. Podczas gotowania dodajemy 1 łyżkę domowej pasty rosołowej, pokrojony czosnek oraz 2 łyżki majeranku. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Gotową grochówkę podajemy na gorąco z domowym pieczywem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń