Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówka dobra na wszystko, któż z nas nie pokusiłby się na pożywną, rozgrzewającą, sycącą i smaczną zupę. Zupa grochowa to prosta w przygotowaniu potrawa która z powodzeniem może zastąpić danie główne a podana z pieczywem będzie stanowić pełnowartościowy posiłek.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1006
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1006
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Składniki
Opłukany groch przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz ziele angielskie i całość gotujemy około 40 minut.
Cebulę drobno siekamy a kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę i wszystko razem podsmażamy.
Do podsmażonych wędlin dodajemy cebulę i całość chwilę rumienimy od czasu do czasu mieszamy a następnie zdejmujemy z ognia. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę, a marchewkę i pietruszkę na mniejsze kawałki. Gotujący się wywar w razie potrzeby uzupełniamy wodą a następnie dodajemy do niego pokrojone ziemniaki oraz włoszczyznę: kawałek selera, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Wrzucamy również podsmażoną wędlinę z cebulą, wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem. Gotową zupę podajmy z pieczywem.