Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grochowa jest bardzo aromatyczna i wyjątkowo syta. Świetnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad w sezonie jesienno-zimowym, ale nie tylko. Przygotowanie grochówki jest naprawdę proste!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1323
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 233
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1323
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 233
Składniki
Groch namocz i pozostaw najlepiej na całą noc. Przed przyrządzaniem grochówki przepłucz groch na sitku.
Zagotuj 3 litry wody, dodaj groch i gotuj, aż będzie miękki - około godziny.
W czasie gotowania grochu, pokrój ziemniaki, marchewkę i pietruszkę w kostkę i odstaw.
Podsmaż boczek na patelni i dodaj do garnka z grochem.
Pokrój cebulę w drobną kostkę, a kiełbasę w plasterki. Podsmaż cebulę z kiełbasą na patelni.
Około 20 minut przed końcem gotowania grochu, dołóż do garnka ziemniaki, marchew, pietruszkę, czosnek i majeranek.
Na koniec dodaj do zupy podsmażoną kiełbasę z cebulą i zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem i solą.