Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć! Zapraszam dzisiaj na zupę gęstą, sycącą i rozgrzewającą. Nie wiem dlaczego, ale u mnie w domu przepada za nią męska część rodziny. Grochówka na boczku i kiełbasie z ziemniakami – to właśnie tą zupę mam na myśli.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20661
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25238
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1071
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4399
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1204
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1337
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20661
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25238
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1071
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4399
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1204
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1337
Składniki
Kostki mięsne wkładam do garnka z zimną wodą, stawiam na małym gazie i gotuję. Zbieram szumy i dodaję umytą i obraną włoszczyznę. Następnie wlewam groch wraz z wodą w której się moczył. Dodaję jeszcze listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko gotuję na małym gazie aż warzywa i groch będą mięciutkie.
Mięso i warzywa wyjmuję teraz z zupy, a dodaję obrane ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę. Obok na patelni podsmażam na złoto boczek, który pokroiłam w małą kosteczkę. Przekładam go do zupy pozostawiając tłuszczyk na patelni. Na nim podsmażam kiełbasę pokrojoną w pół plasterki i ona również ląduje w zupie – przekładam ją ostrożnie, bez tłuszczu.
Z ugotowanej włoszczyzny wybieram 2 marchewki, kroję je w pół plasterki i dodaję do zupy.
Na 1-2 łyżkach oleju podsmażam na patelnie posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję łyżeczkę mąki i energicznie mieszam. Przekładam do zupy i wszystko dobrze mieszam. Doprawiam do smaku majerankiem, solą i pieprzem.