Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21625

Dodano:

Odsłon: 190093

Cześć! Zapraszam dzisiaj na zupę gęstą, sycącą i rozgrzewającą. Nie wiem dlaczego, ale u mnie w domu przepada za nią męska część rodziny. Grochówka na boczku i kiełbasie z ziemniakami – to właśnie tą zupę mam na myśli.

Składniki

  • 2 szklanki grochu łuskanego ( ja swój groch przepłukałam, zalałam zimną woda i odstawiłam na 2 godziny do namoczenia)
  • 2 mięsne kostki
  • 1 chuda kiełbasa
  • 20dag wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6 średnich ziemniaków
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki
  • włoszczyzna
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grochówka wojskowa

Przygotowanie

  1. Kostki mięsne wkładam do garnka z zimną wodą, stawiam na małym gazie i gotuję. Zbieram szumy i dodaję umytą i obraną włoszczyznę. Następnie wlewam groch wraz z wodą w której się moczył. Dodaję jeszcze listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko gotuję na małym gazie aż warzywa i groch będą mięciutkie.

  2. Mięso i warzywa wyjmuję teraz z zupy, a dodaję obrane ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę. Obok na patelni podsmażam na złoto boczek, który pokroiłam w małą kosteczkę. Przekładam go do zupy pozostawiając tłuszczyk na patelni. Na nim podsmażam kiełbasę pokrojoną w pół plasterki i ona również ląduje w zupie – przekładam ją ostrożnie, bez tłuszczu.

  3. Z ugotowanej włoszczyzny wybieram 2 marchewki, kroję je w pół plasterki i dodaję do zupy.

  4. Na 1-2 łyżkach oleju podsmażam na patelnie posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję łyżeczkę mąki i energicznie mieszam. Przekładam do zupy i wszystko dobrze mieszam. Doprawiam do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zygzak00 21 lipca 2 ząbki czosnku jest w przepisie ale pani go nie dodała

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zbigniew-Jopek 01 maja 2019 SUPER PRZEPIS. GROCHOWECKA PRZEPYSZNA. DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irairapl 23 stycznia 2018 Dobra ta grochowa. Ja zamiast kostek dałem kości wieprzowe i skórę z podgardla, które zamiast boczku podsmażyłem. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dora1970 18 lutego 2016 nie uzywa sie juz kostek bo to sama chemia i sol,uzywa sie ziol wtedy potrawa jest pyszna! daleko jej do prawdziwej grochowki wojskowe!! Odpowiedzi: 2 ▼

38 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń