Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 2434

Dodano:

Odsłon: 31503

wojskowa, bo prosta, szybka i jednogarnkowa

Składniki

  • groch łuskany (połówki) - 500 g
  • boczek wędzony - 250 g
  • kiełbasa śląska - 400 g
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • ziemniaki - 4 szt.
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • kminek mielony - 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grochówka wojskowa

Przygotowanie

  1. groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (najlepiej na noc)

  2. boczek kroimy w drobną kostkę a kiełbasę w półplasterki

  3. rozgrzewamy duży garnek i wysmażamy dokładnie boczek, dodajemy kiełbasę i smażymy, aż się ładnie zrumieni

  4. teraz dorzucamy do garnka drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszklą

  5. do podsmażonych składników dolewamy trzy litry wody, dodajemy odsączony groch, a także pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy: majeranek, pieprz ziołowy i kminek, gotujemy 15 min

  6. po 15 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, no i gotowe, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń