Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj grochówka wojskowa, czyli zupa idealna na chłodne dni. Pyszna, sycąca i treściwa, zachęcam do ugotowania!
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 47
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 108
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10333
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 994
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 47
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 108
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10333
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 994
Składniki
Groch w całości wypłukać, namoczyć i zostawić na całą noc. Do garnka wlać 3 litry wody, włożyć żeberka. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Następnie dodać namoczony groch wraz z wodą, w której się moczył. Obrać marchewkę, pietruszkę i seler.
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w większą kostkę. Warzywa dodać do zupy. Boczek wędzony pokroić i podsmażyć, następnie dodać do grochówki. Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie cebulę z kiełbasą podsmażyć na tłuszczu z wytopionego boczku. Kiełbasę i cebulę dodać do zupy.
Gdy groch będzie już podgotowany, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Grochówkę gotować tak długo, aż groch rozgotuje się. Na koniec doprawić grochówkę słodką papryką, lubczykiem, roztartym majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotowe! Smacznego!