Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie jadłam klasycznej grochówki jaką wielu panów wspomina z żołnierskich czasów. Kiedyś podawano ją na zabawach, festynach czy wiejskich potańcówkach. Ostatnio trochę zapomniana wraca na nasze stoły. W samym Wrocławiu widzę coraz więcej budek z grochówką z kotła. Postanowiłam przypomnieć sobie niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotowałam grochówkę, która zniknęła błyskawicznie ;)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 272
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 781
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3632
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 272
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 781
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3632
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Składniki
Z żeberek, włoszczyzny, listków laurowych i ziela angielskiego przygotowujemy bulion, a następnie wyciągamy z niego marchewkę oraz pietruszkę i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Groch moczymy w wodzie przez około 3 godziny, a następnie dodajemy go do gotującego się bulionu. Schab, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy wszystko do lekkiego zarumienienia. Do podsmażonych kawałków mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i wszystko przesmażamy. Na koniec dodajemy majeranek oraz drobno pokrojony czosnek, a zawartość przekładamy do gotującej się zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Zupę gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy starte na tarce warzywa z bulionu i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i dodatkową porcja majeranku. Życzę smacznego! :)