Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie jadłam klasycznej grochówki jaką wielu panów wspomina z żołnierskich czasów. Kiedyś podawano ją na zabawach, festynach czy wiejskich potańcówkach. Ostatnio trochę zapomniana wraca na nasze stoły. W samym Wrocławiu widzę coraz więcej budek z grochówką z kotła. Postanowiłam przypomnieć sobie niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotowałam grochówkę, która zniknęła błyskawicznie ;)
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 203
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 612
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 137
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 203
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 612
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 137
Składniki
Z żeberek, włoszczyzny, listków laurowych i ziela angielskiego przygotowujemy bulion, a następnie wyciągamy z niego marchewkę oraz pietruszkę i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Groch moczymy w wodzie przez około 3 godziny, a następnie dodajemy go do gotującego się bulionu. Schab, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy wszystko do lekkiego zarumienienia. Do podsmażonych kawałków mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i wszystko przesmażamy. Na koniec dodajemy majeranek oraz drobno pokrojony czosnek, a zawartość przekładamy do gotującej się zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Zupę gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy starte na tarce warzywa z bulionu i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i dodatkową porcja majeranku. Życzę smacznego! :)