Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zupkę ugotowałam z grochu kupionego prosto od gospodarza bez chemii i konserwantów. U mnie w domu bardzo lubią grochówkę czy z grochu całego czy też połówek, w sumie za każdą zupą wręcz szaleją. A tak na poważnie ja też bardziej najadam się zupom niż drugim daniem.
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 139
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 105
Makaron, mięso i warzywa to połączenie idealne na obiad. Oto prosta w przygot...
Odsłon: 3021
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 139
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 105
Makaron, mięso i warzywa to połączenie idealne na obiad. Oto prosta w przygot...
Odsłon: 3021
Składniki
Przygotowany groch namoczyć na noc w zimnej wodzie. Do garnka wlać 2 litry wody dodać groch przecedzając go przez sito aby pozbyć się wody z moczenia, przepłukać go. Dodać dowolne mięso ( u mnie kostki żeberkowe ), przecedzony groch, marchew i korzeń pietruszki pokrojony dowolnie oraz pokrojony liść pora. Całość gotować do miękkości grochu.
Gdy groch jest już miękki dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zupę doprawić ulubioną przyprawą z solą i gotować do miękkości ziemniaków.
Jak ziemniaki w zupie są już miękkie dodać majeranek i po chwili liście lubczyk - magii oraz natkę pietruszki chwilę pogotować.
W czasie gdy zupa gotuje się na małym ogniu na patelni podsmażyć boczek około 8 plastrów, usmażony boczek wyjąć na talerzyk a z na tłuszczu po boczku usmażyć łyżkę mąki. Gdy mąka jest już podsmażona wlać wywar od zupy i zrobić zasmażkę czyli połączyć mąkę z wywarem tak aby nie było grudek.
Gotującą się zupę zalać zasmażką i ponownie zagotować, odstawić z ognia.
Tak przygotowaną zupę podałam z usmażonymi plastrami boczku.