Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zupkę ugotowałam z grochu kupionego prosto od gospodarza bez chemii i konserwantów. U mnie w domu bardzo lubią grochówkę czy z grochu całego czy też połówek, w sumie za każdą zupą wręcz szaleją. A tak na poważnie ja też bardziej najadam się zupom niż drugim daniem.
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2643
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1150
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 341
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 72
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 536
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2643
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1150
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 341
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 72
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 536
Składniki
Przygotowany groch namoczyć na noc w zimnej wodzie. Do garnka wlać 2 litry wody dodać groch przecedzając go przez sito aby pozbyć się wody z moczenia, przepłukać go. Dodać dowolne mięso ( u mnie kostki żeberkowe ), przecedzony groch, marchew i korzeń pietruszki pokrojony dowolnie oraz pokrojony liść pora. Całość gotować do miękkości grochu.
Gdy groch jest już miękki dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zupę doprawić ulubioną przyprawą z solą i gotować do miękkości ziemniaków.
Jak ziemniaki w zupie są już miękkie dodać majeranek i po chwili liście lubczyk - magii oraz natkę pietruszki chwilę pogotować.
W czasie gdy zupa gotuje się na małym ogniu na patelni podsmażyć boczek około 8 plastrów, usmażony boczek wyjąć na talerzyk a z na tłuszczu po boczku usmażyć łyżkę mąki. Gdy mąka jest już podsmażona wlać wywar od zupy i zrobić zasmażkę czyli połączyć mąkę z wywarem tak aby nie było grudek.
Gotującą się zupę zalać zasmażką i ponownie zagotować, odstawić z ognia.
Tak przygotowaną zupę podałam z usmażonymi plastrami boczku.