Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka z całego grochu.

Grochówka z całego grochu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 559 Ocena: 3232

Dodano:

Odsłon: 4096

Dziś zupkę ugotowałam z grochu kupionego prosto od gospodarza bez chemii i konserwantów. U mnie w domu bardzo lubią grochówkę czy z grochu całego czy też połówek, w sumie za każdą zupą wręcz szaleją. A tak na poważnie ja też bardziej najadam się zupom niż drugim daniem.

Składniki

  • 1,5 szklanki grochu całego (szklanka pojemność 210 ml),
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 1 średnia marchew,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • kawałek pora (część zielona),
  • dowolny kawałek mięsa z kością.
  • dodatkowo : boczek.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grochówka z całego grochu.

Przygotowanie

  1. Przygotowany groch namoczyć na noc w zimnej wodzie. Do garnka wlać 2 litry wody dodać groch przecedzając go przez sito aby pozbyć się wody z moczenia, przepłukać go. Dodać dowolne mięso ( u mnie kostki żeberkowe ), przecedzony groch, marchew i korzeń pietruszki pokrojony dowolnie oraz pokrojony liść pora. Całość gotować do miękkości grochu.

  2. Gdy groch jest już miękki dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zupę doprawić ulubioną przyprawą z solą i gotować do miękkości ziemniaków.

  3. Jak ziemniaki w zupie są już miękkie dodać majeranek i po chwili liście lubczyk - magii oraz natkę pietruszki chwilę pogotować.

  4. W czasie gdy zupa gotuje się na małym ogniu na patelni podsmażyć boczek około 8 plastrów, usmażony boczek wyjąć na talerzyk a z na tłuszczu po boczku usmażyć łyżkę mąki. Gdy mąka jest już podsmażona wlać wywar od zupy i zrobić zasmażkę czyli połączyć mąkę z wywarem tak aby nie było grudek.

  5. Gotującą się zupę zalać zasmażką i ponownie zagotować, odstawić z ognia.

  6. Tak przygotowaną zupę podałam z usmażonymi plastrami boczku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń