Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zupkę ugotowałam z grochu kupionego prosto od gospodarza bez chemii i konserwantów. U mnie w domu bardzo lubią grochówkę czy z grochu całego czy też połówek, w sumie za każdą zupą wręcz szaleją. A tak na poważnie ja też bardziej najadam się zupom niż drugim daniem.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 115
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 192
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 144
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 108
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1527
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 115
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 192
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 144
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 108
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1527
Składniki
Przygotowany groch namoczyć na noc w zimnej wodzie. Do garnka wlać 2 litry wody dodać groch przecedzając go przez sito aby pozbyć się wody z moczenia, przepłukać go. Dodać dowolne mięso ( u mnie kostki żeberkowe ), przecedzony groch, marchew i korzeń pietruszki pokrojony dowolnie oraz pokrojony liść pora. Całość gotować do miękkości grochu.
Gdy groch jest już miękki dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zupę doprawić ulubioną przyprawą z solą i gotować do miękkości ziemniaków.
Jak ziemniaki w zupie są już miękkie dodać majeranek i po chwili liście lubczyk - magii oraz natkę pietruszki chwilę pogotować.
W czasie gdy zupa gotuje się na małym ogniu na patelni podsmażyć boczek około 8 plastrów, usmażony boczek wyjąć na talerzyk a z na tłuszczu po boczku usmażyć łyżkę mąki. Gdy mąka jest już podsmażona wlać wywar od zupy i zrobić zasmażkę czyli połączyć mąkę z wywarem tak aby nie było grudek.
Gotującą się zupę zalać zasmażką i ponownie zagotować, odstawić z ognia.
Tak przygotowaną zupę podałam z usmażonymi plastrami boczku.