Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gorąco zachęcamy do skosztowania tej alternatywnej wersji grochówki.
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 234
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 209
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 234
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 209
Składniki
Kaszę zalewamy 1,5 l wody. Groch płuczemy, zalewamy 1 l wody. Kaszę i groch moczymy przez noc. Groch gotujemy przez około 60 min w wodzie, w której się moczył. Warzywa obieramy, kroimy, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy żeberka, liść laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez wytopionego tłuszczu).