Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka z pęczakiem

Grochówka z pęczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2192 Ocena: 48618

Dodano:

Odsłon: 6811

Gorąco zachęcamy do skosztowania tej alternatywnej wersji grochówki.

Składniki

  • 500 g pęczaku
  • 500 g grochu łuskanego
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • por (biała część)
  • 1 mały seler
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g żeberek
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę zalewamy 1,5 l wody.
    Groch płuczemy, zalewamy 1 l wody.
    Kaszę i groch moczymy przez noc.
    Groch gotujemy przez około 60 min w wodzie, w której się moczył.
    Warzywa obieramy, kroimy, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy żeberka, liść laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
    Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
    Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez wytopionego tłuszczu).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń