Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na bardzo aromatyczną, smaczną i pożywną zupę grzybową, przygotowaną na intensywnym bulionie cielęcym.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182082
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182082
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Składniki
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia.
Gicz cielęcą zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i ściągamy pojawiający się "szum", następnie dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz włoszczyznę i gotujemy około 1 godziny do momentu powstania intensywnego bulionu. Gotowy bulion przecedzamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Grzyby gotujemy w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ścigając powstającą piankę, a następnie dolewamy około 1 litr bulionu, posiekany koperek, 1,5 łyżeczki majeranku i cebulkę zeszkloną na maśle. Wszystko gotujemy przez około 10 minut.
Na koniec do zupy dodajemy pokrojone drobno lub starte na tarce o grubych oczkach 2 marchewki, 1 pietruszkę (z bulionu) oraz ugotowane ziemniaki. Całość zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem (czarnym i cayenne) oraz sosem sojowym, ponownie zagotowujemy i gotowe! Życzę smacznego! :)